Božídarští psi zvládli atesty ve vyhledávání v lavině

Jak se minulý týden v Krkonoších ukázalo, záchranářský pes je nepostradatelným pomocníkem při vyhledávání v lavině. I když Krušné hory nejsou tradiční lavinová oblast, v minulosti se již potvrdilo, že i zde se může malá lavina utrhnout a způsobit tragédii.

dezinfekce

Většina návštěvníků však s nebezpečím lavin nepočítá. I když se vydávají do exponovaného terénu, nenosí s sebou ani základní lavinovou výbavu. V takovém případě je vycvičený lavinový pes nejrychlejší možností, jak lokalizovat zasypaného.

V letošní sezóně se podařilo zvládnout atesty ve vyhledávání v lavině všem třem božídarským psům (Šuplík, Flejky, Black). Pes Šuplík, psovoda Ondřeje Vanka již předtím splnil letní část zkoušky - vyhledávání v plochách. Je tak již plnohodnotným členem kynologické brigády a stal se prvním atestovaným psem v Krušných horách. V našich podmínkách bude hlavně velkým pomocníkem při, každoročně se opakujících pátracích akcích. Výcvik je však pro celou kynologickou brigádu Horské služby stejný, proto jsou všichni atestovaní psi použitelní jak k vyhledávání v lavině, tak k pátrání po pohřešovaných osobách v horském terénu.


Zdroj: fb Horská služba

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 21.03.2021 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy