Blíží se 15. ročník folklorního festivalu Mariánského Podzimu

Předposlední víkend v září bude v Mariánských Lázních ve znamení zpěvu, tance, dobrého jídla, pití a zábavy. Město se během čtyř dnů promění v lázeňskou kulisu pro 15. ročník mezinárodního folklorního festivalu Mariánský Podzim, který přivítá na dvě stovky účinkujících z Čech, Slovenska, Španělska a Běloruska.

dezinfekce

Festival bude zahájen ve čtvrtek ve večerních hodinách ochutnávkou vína za doprovodu folklorního soubor Kapušančan. V pátek bude program pokračovat představením dudáků, kteří vezmou diváky na procházku po městě a budou jim k tomu hrát nejznámější české písničky. Ve večerních hodinách se uskuteční galakoncert „Roztančení divadlo, aneb to nejlepší z folkloru“ v Městském divadle.

Víkendový program nabídne velké množství představení v ulicích města. Pivo a moravské víno potečou plným proudem. Kolonádu zaplní na dvě desítky jarmarečníků a na hlavní scéně na kolonádě se představí tanečníci ze Španělska a Běloruska. Na scéně vystoupí i smíšený pěvecký sbor Cantilo. V krátkých vstupech pobaví diváky kejklíř Lukáš. Tradiční program doplní módní přehlídka krojů s názvem „Vyparáděná kolonáda.“

Scéna s vinárnou u Balbínova pramene nabídne kromě výstavy fotek „Jak se připravuje festival“ také bohatý program lidových muzik, žonglérské dílny pro děti, a dokonce i jazykový test, zda a do jaké míry návštěvníci rozumí chodskému nářečí. Vrcholem programu bude představení divadelního spolku GOAML, jehož členové se pokusí rozluštit „Chodskou záhadu.“ Po rozluštění bude následovat krojovaná prohlídka města „Po pramenech nejen pro návštěvníky.“

Na sobotní nabitý program naváže i pestrá neděle. Pokud návštěvníkům v sobotu vyhládlo, mohou přijít v neděli dopoledne na „Marjánkovskou snídani“ a poslechnout si u toho Stodský dudáček a soubor Klíček. 

Hudební program bude probíhat na kolonádě, ve vyparáděné vinárně u Balbínova pramene a zcela nově i v kavárně u Lesního mlýna, kde se představí dětské soubory.

Na festivalu vystoupí české soubory Holúbek z Ostravy, Stodský dudáček ze Stodu, Klíček z Horšovského Týna, Dyleň z Karlových Varů a Rozmarýnek z Mariánských Lázní. Ze slovenských Kapušan přijede soubor Kapušančan. Ze Španělska do Mariánských Lázní zavítá soubor Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny a Bělorusko bude reprezentovat Soubor lidových písní. Program doplní Divadelní soubor GOAML, Smíšený pěvecký sbor Cantilo a kejklíř Lukáš. Své umění představí Dechových orchestr mladých a Dixieland z Hudební školy Fryderyka Chopina.

Na festival vás zve folklorní soubor Marjánek, Město Mariánské Lázně, Karlovarský kraj, Léčebné lázně Mariánské lázně, společnost Cup Vital, Villa Patriot, Tisk Kaliba a mnoho dalších partnerů. 

Pořadatelé festivalu chtějí jít v budoucnu zelenou cestou, a proto se snaží omezit jednorázový plastový odpad, používat materiál z obnovitelných zdrojů a umístit na scénách koše na tříděný odpad.

Spolek Folklorní soubor Marjánek působí v Mariánských Lázních od roku 2004. Spolek organizuje během roku několik kulturních akcí, například Marjánkovské jarnění, mezinárodní folklorní festival Mariánský podzim nebo vánoční program Cestou k Betlému. K hlavním činnostem spolku patří vedení souboru Marjánek, jehož členy jsou děti od předškolního věku až dospělí. Soubor má taneční a pěveckou složku a doprovází ho Chodská muzika.


Zdroj: KIS Mariánské Lázně

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy