Aš: Sochařské sympozium je připravováno na září

Kořeny – Mezinárodní sochařské sympozium Aš 2022. To je název jedné z mnoha akcí, které jsou u příležitosti 150. výročí povýšení městyse Aš na město připravovány.

dezinfekce

Sympozium pořádá společnost Inox design Dalovice, která zajistí vyhotovení sedmi soch z pískovce nebo kovu. Smlouva města s pořadatelem, znějící na částku 1,085 miliónu korun, byla nyní uzavřena.

Odbornou porotou již byly vybrány návrhy sedmi sochařů, kteří budou dle těchto náčrtků na téma  „Kořeny“ svá umělecká díla vytvářet. Sochy mají symbolizovat znovuoživení v minulosti zpřetrhaných vazeb mezi Čechy a Němci.

„Sochařské sympozium bude opravdu mezinárodní, překvapilo nás, kolik návrhů a z jakých zemí se sešlo. Bylo to zhruba 60 návrhů od 46 umělců sochařů, ať už z Evropy, Jižní Ameriky, Číny nebo Indie, opravdu z celého světa,“ řekl starosta Aše Dalibor Blažek.

Do Aše nakonec dorazí autoři ze Španělska, Íránu, Bulharska, Kosova a tři z České republiky.

Cílem sympozia je obohatit veřejný prostor ve městě. Prostředky půjdou hlavně na materiál, honoráře pro umělce a doprovodný program pro veřejnost. Svá díla budou sochaři tvořit v centru města během dvou týdnů. Poté budou umístěna na předem vybraná místa.

Sympozium se bude konat od 3. do 17. září. Slavnostním vyvrcholením pak bude vernisáž u příležitosti státního svátku 28. října.

Sochařské sympozium je v novodobé historii Aše zřejmě prvním takovým počinem. V posledních letech bylo na veřejná místa instalováno několik děl studentů Střední umělecko – průmyslové školy sv. Anežky  České v Českém Krumlově. Škola také postupně zrestaurovala všechny památníky v Aši a okolí.

Zdroj: Město Aš




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy