2011 – Cheb: Spor o lesy v Německu se komplikuje (4316) (TV Západ)

Kauza chebský les v Německu má další pokračování. Ke svému historickému majetku obsahující 647 hektarů lesa, několik nemovitostí, ale i prameniště, se tak pravděpodobně v nejbližší době Cheb nedostane. Přitom loni to vypadalo na průlom, protože byla zrušena nucená správa uvalená na majetek v šedesátých letech minulého století.

dezinfekce

„Ta situace je taková, že 3. prosince jsme dostali rozsudek, ve kterém bylo, že nucená správa je zrušená. My jsme se domnívali, že dojde k odvolání a skutečně teď už máme potvrzeno, že k odvolání dojde,“ popsal stav starosta města Cheb Pavel Vanoušek.

Německá strana se odvolá k soudu v Mnichově. Chebským proto zbývají nyní v podstatě dvě hlavní možnosti.

„Buď dáme souhlas s takzvaným dovoláním, nebo proběhne klasické odvolání. Dovolání je kratší cesta, ale je to zároveň riskantnější cesta. Při klasickém odvolání může pak ještě v závěru dojít i k tomu poslednímu kroku,“ uvedl Vanoušek.

Tím je právo odvolání k Nejvyššímu soudu v Lipsku, což by zkrácené řízení neumožnilo. Shoda o tomto kroku panovala podle starosty Vanouška nejen ve vedení města, ale i s opozicí. Proto se město rozhodlo nedat souhlas k dovolání. Tímto krokem se ale proces protáhne.

„Rozhodně to bude v horizontu měsíců nebo roků. Určitě neočekáváme, že by to rozhodnutí padlo v rozmezí několika týdnů,“ dodal.

Město se alespoň hodlá bránit situaci, kdy by mu mohly vznikat další škody.

„My současně s tím dáváme návrh na to, aby bylo přijato předběžné opatření, které by zakazovalo provádět v lese jiné práce, nežli které jsou nezbytně nutné. Tím chceme předejít tomu, aby městu nevznikly v budoucnu nějaké škody, protože se obáváme, že město nebude mít nárok na náhradu nějakých škod, a že by se to velmi obtížně prokazovalo, že mu nějaké škody vznikly,“ upozornil Vanoušek.

Celý spor je nyní podle vedení města Chebu v politické rovině.

„Já se domnívám, že právě ta politika je v tom problém. Že soud v Regensburgu rozhodl výhradně věcně z hlediska práva, ovšem samozřejmě i na té německé straně to má nějaké konsekvence. Je tam tlak ze strany veřejnosti, my jsme s tím byli také konfrontováni, byli jsme dotazováni německými médii, byly sem psány dopisy, takže víme, že tam ze strany občanů je vyvíjen tlak na německou vládu, a ta asi nemůže konat jinak, nežli že to odvolání nakonec podala,“ domnívá se Vanoušek.

Boj za vydání chebského lesa má za sebou už téměř dvacet let. Do roviny soudních sporů se ale dostal až v posledních letech. Náklady na právní služby a soudy jsou dosud v řádu jednotek milionů korun. Odhadní cena lesa a nemovitostí se přitom pohybuje okolo 11 milionů euro. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy