2011 – Cheb: Ministr přijel jednat o sinicích na Skalce (4461) (TV Západ)

Přehrada Skalka, kvalita její vody a výskyt sinic byly některá z témat, která si přijel do Chebu vyposlechnout ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Během diskuse s odborníky a zástupci obcí a měst bylo řečeno, že problematika kvality vody ve Skalce má dva základní body. Jedním je odkanalizování obcí v povodí Skalky a druhým odstranění rtuti obsažené v bahně. Stav vody ovlivňuje výrazně také německá strana, kde jsou některé z přítoků Ohře.

dezinfekce

"Kdy na jedné straně ten problém, v Bavorsku je spíše splachem z polí, zatímco v České republice, na té naší straně, je to otázka toho bodového znečištění, tedy jinak řešeno, kanalizace obcí. To je myslím problém, který se řeší a který je relativně řešitelný. Je to o penězích, je to o čase. Pravdou je, že my jsme dnes ve fázi, kdy pomalu finišujeme tu výzvu, která probíhala právě v oblasti odkanalizování a příspěvku na kanalizace obcím. Ty peníze jsou dnes vyčerpány, takže se bavíme o tom novém období nebo podpoře z jiných programů jiných resortů," uvedl ministr Chalupa.

Podle jeho slov ale platí, že i když jsou již uzavřené finanční prostředky, může se stát, že některý projekt vypadne. Například kvůli nepřipravenosti, a proto na ministerstvu dělají pravidelné revize žádostí.

"Obávám se, že zatím ta situace je složitá. Neznamená to, že za půl roku, tři čtvrtě, bychom nemohli mít o něco lepší zprávu, ale v tuto chvíli zatím ne," řekl Chalupa.

O výskytu sinic ve Skalce se nejen dlouho mluví, ale byly připraveny i některé projekty. Ty bohužel nepřinesly jednoduché a především levné řešení. Zároveň díky projektům bylo stanoveno, jaké kroky bude nutné udělat, aby se mohla postupně situace zlepšit. 

"Tam byly navrženy separované koupací zóny, byl tam navržen technologický mokřad, je tam navržena podstatná věc, a to odkanalizování obcí v povodí Skalky pod toto vodní dílo a byla tam některá další opatření. Například i ta, že by se jednorázově daly aplikovat prostředky, které budou vyzkoušené, pokud tu jejich aplikaci ten, kdo má zájem provozovat tam aktivity související s koupáním, je uhradí, protože to jsou nemalé prostředky a ta časovost je problematická," popsal problematiku sinic generální ředitel státního podniku Povodí Ohře Jiří Nedoma.

Město Cheb myšlenku odkanalizování obce Pomezí podporuje. Kromě Chebu by se měl finančně podílet i kraj a stát. Obec má připraveno 10 milionů korun.

"Na celou tu kanalizaci, která pravděpodobně by stála 40 milionů, na tu obec nemá," přiznal starosta Pomezí Ladislav Dolhý.

Druhá část problematiky, odstranění nánosů rtuti v bahně, je finančně mnohem náročnější než odkanalizování obcí. 

"To je projekt, u kterého se opravdu obávám, že bude složitější, než se ukazuje a že ty náklady jsou opravdu obrovské a bohužel ta dosud nastavená pravidla jsou taková, že v rámci Operačního programu Životní prostředí my neumíme primárně přispívat na odbahnění, proto je tady ta komplikace," posteskl si ministr Chalupa.

Zároveň ministr uvedl, že chce hledat řešení a v novém období bude jedno z klíčových témat odstraňování škod znečištění ve vodohospodářské oblasti. Zároveň však připustil, že to nebude vůbec jednoduché.

"Je obecná snaha zjednodušit počet programů, snížit je, takže je taková trochu přetahovaná mezi všemi o tom, který z těch projektů, a která z těch priorit bude významnější z hlediska životního prostředí, my ji vnímáme jako jednu z těch významných," tvrdí Chalupa.

Ukazuje se, že i obrovské náklady na odstranění bahna by nemusely problém sinic vyřešit. Rtuť je problém, který není jen uložený v bahně, ale do přehrady se stále dostává.

"Ta tam neustále proudí z povodí Röslau a Kösseine, říčky, protože to jsou dlouhodobé záležitosti z toho území Spolkové republiky Německo. My provádíme kontinuální výzkum množství rtuti například ve svalovině ryb a u dravců, kteří požírají ty býložravé ryby, tak tam je to nejmarkantnější a tam to množství je stále stejné vysoké a ta rtuť proudí do vodní nádrže stále," uvedl dále Nedoma. 

Německá strana udělala podle Nedomy velký pokrok v 90. letech, když odstraňovala kontaminaci a stálo je to mnoho prostředků. Ale při zvýšeném průtoku se rtuť do Skalky stále dostává. 

"Zajímavé zjištění je, že my jsme čekali, že bude v celém rozsahu nádrže, ale právě v souvislosti s tou opravou těsnění návodního líce, která probíhá, jsme zjistili, že tam dohromady kontaminace zjištěna nebyla. Čili pochopitelně je to nejvíc tady na přítoku a postupem k hrázi se zmenšuje to množství," prozradil Nedoma. 

V současné době finišuje česko-bavorský projekt zkoumání příhraničních vod, který běží od loňského ledna a brzy budou představeny výsledky.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy