2011 – Cheb: Boj s hernami pokračuje novou vyhláškou (4415) (TV Západ)

Nekonečný boj s hazardem ve městě Cheb má další kolo. Nová vyhláška nyní určuje, kam se vymístí herní automaty. Dojde k jejich plošnému zákazu a nad video loterijními terminály bude viset otazník.

dezinfekce

„V této vyhlášce je jasně stanoveno, že na území města Chebu by toto nadále povolováno být nemělo a Rada města souhlasila s tím, aby aktivity tohoto typu byly vymezeny v lokalitě Svatého kříže,“ informoval místostarosta Michal Pospíšil.

V důvodové zprávě k vyhlášce se město odvolává na nedávné rozhodnutí Ústavního soudu. Malá obec napadla legálnost Ministerstvem financí povolovaných video terminálů, které obce nemohly nijak ovlivnit.

„My si myslíme, že to bylo průlomové rozhodnutí Ústavního soudu s Chrastavou. Víme, že při podání této vyhlášky a jejím schválením budeme mít nástroje na to, abychom to dále nepovolovali,“ věří Pospíšil.

Otázkou zůstává, co bude s terminály, které mají platné povolení. Jejich odstranění je běh na dlouhou trať. Zatímco u klasických výherních automatů mají města přesnou evidenci a jejich výskyt mohou regulovat, o počtu video terminálů často ani nemají přehled.

„Když se jedná o ty loterijní videoterminály, tak tam je to velmi těžké, protože vy to normálně, když tam přijdete, nepoznáte. To je v podstatě online na sebe napojeno, takže vy to nepoznáte a ke každému výstupu existuje jedno povolení,“ vysvětlil Pospíšil.

Cheb bude ministerstvo postupně žádat o seznamy povolených strojů. Některé už město získalo. Celkový počet na území města odhaduje na 700, ale nelze vyloučit, že jich bude víc. Město bude žádat zrušení i těch platných povolení, pokud jsou v rozporu se zákonem. Postupovat bude podle nejnověji aktualizované mapy s výskytem heren, kde se zohledňuje zákaz umístění sto metrů od zdravotnických zařízení, škol a úřadů. Počítá se i s propadem financí do rozpočtu. 

„Určitá ztráta to bude, to je také v tom materiálu uvedeno. Avšak my si musíme uvědomit, co nás stojí dejme tomu sociální krytí některých dávek, které tam občané ztratí, co nás stojí ostatní negativní dopad tohoto gamblerství a další věc je, že ostatně tím trpí i image města, která by měla stavět na úplně jiných základech,“ namítá Pospíšil. 

Vedení města navíc v programovém prohlášení deklarovalo, že chce herny potlačit. Jiná situace je s kasiny. Ty město nepovažuje za problém. Zařízení mají vstup oproti identifikaci občanským průkazem a musí mít provozní řád.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy