2010 – Lomnice: Mistrovské větroně plachtily v dešti (4192) (TV Západ)

Letošní mistrovství republiky modelů větroňů s rozpětím křídel do 150 centimetrů provázelo nepříznivé počasí. I proto se nakonec sešlo méně startujících než obvykle. Soutěž uspořádal Klub leteckého modelářství z Lomnice u Sokolova.

dezinfekce

"Je to kategorie, kde maximální doba letu dosahuje 5 minut. Po nalétání 5 minut se soutěžící musí trefit do čtverce, který má rozměr 25x25 metrů. A nesmí přelétat pracovní část. Pokud se netrefí do čtverce má automaticky letový čas nulu," vysvětlil základní parametr klání předseda klubu Jiří Anselm.

V Lomnici to byl premiérový ročník rádiem řízených větroňů této kategorie zvané RC-H. Letadla startují z gumipraku, který má délku gumy 8 metrů. Při deštivém počasí, které mistrovství v posledním zářijovém víkendu provázelo, se limit podařilo splnit jen třem z celkem 18 leteckých modelářů. Ti byli rozdělení do dvou kategorií - juniorské a seniorské.

Na třetím místě se umístil Ing. Gustav Bulín starší, o příčku před něj se dostal jeho syn. Vítězství a pohár mistra České republiky si nakonec odnesl Stanislav Perkovič z chomutovského klubu. Mezi juniory dokončil soutěž jen jeden z pěti, a to Jakub Šebek z Černošického klubu.

Modeláři si mohou postavit letadla zcela sami nebo ze stavebnice. Běžný model přijde na zhruba 3 tisíce. K tomu je potřeba připočíst i náklady na vybavení vysílačkou a přijímačem, což obnáší další 2 tisícovky. Odměnou je koníček, který nemá věkové omezení.

"Nejstarším účastníkem byl pan Václav Vepřek z modelářského klubu Spořice u Chomutova a bylo mu 81 let. Takže jak vidíte, tuto kategorii může létat jak žák nebo mladý člověk, tak i v tomto pokročilém věku," uvedl Anselm.

Lomničtí nezahálejí a na 6. listopad přichystali další soutěž, která ponese název Lomnické RC házedlo. Další záběry uvidíte v pořadu Bez komentáře po skončení Zpráv.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy