2009 – Nový depozitář chebského muzea (3932) (TV Západ)

Opravdu hodnotný dar pod pomyslný vánoční stromek získalo chebské muzeum. V historické budově poblíž Kasárního náměstí se otevírá zbrusu nový centrální depozitář, po kterém muzejníci dlouho volali. Projekt za 32 milionů korun byl financován z regionálního operačního fondu v rámci programu Regenerace a rozvoj měst. Částkou 2 miliony 300 tisíc korun přispěl také kraj jako zřizovatel muzea.

dezinfekce

„Krajské muzeum Cheb je svoji úrovní, ať stálé expozice nebo množstvím sbírkových předmětů, jedno z nejlepších nejen v Karlovarském kraji, ale dá se říci, že i v širší oblasti,“ uvedl vedoucí odboru kultury Karlovarského kraje Jan Prudík.

Dlouhodobé potíže muzea vyplývaly z nevhodného umístění sbírkových předmětů v budově Špejcharu. Navíc další sbírky na několika místech ve městě jsou komplikací při práci např. při sestavování výstav.

„Ze Špejcharu stěhujeme zhruba 30 tisíc sbírkových předmětů. Ale ono to není jen ze Špejcharu. My máme velkou sbírku archeologie a ta je uložena v současném státním okresním archivu, protože tam jsme původně i sídlili. Takže sbírka tam zůstala. Poté máme ještě v jedné budově na náměstí zoologické sbírky. Tak ty všechny se právě sestěhují do nového depozitáře,“ řekla ředitelka Krajského muzea Karlovarského kraje Eva Dittertová.

Cennou devizou je zvýšení úložné plochy pro sbírky z 1300 metrů čtverečních na skoro dvojnásobek.

„Další věcí, která je zde nasnadě, je, že v novém depozitáři budou moci být sbírkové věci mnohem lépe ošetřovány a tudíž jejich životnost - to, co je v náplni každého muzea, zachovat sbírkové předměty pro další generace, tak zde to bude mnohem snazší,“ vysvětlil Jan Prudík. 

Dostatek místa v novém depozitáři najdou i sbírky skla, porcelánu, keramiky, soch, plastik, kovů, modelů hraček, měšťanského, ale i lidového nábytku. 

„K tomu samozřejmě naši muzejníci potřebují i pracoviště ochrany sbírkových předmětů. Tzn., že předměty tam jsou konzervovány, restaurovány. Nebude to pracoviště v klasickém slova smyslu. Naši pracovníci tam budou docházet. Postupně by tam mělo vzniknout i pracoviště dokumentace, protože v současné době vytváříme i plán digitalizace muzejních sbírek,“ dodala Eva Dittertová. 

Jednou z podmínek dotace byla i revitalizace nádvoří. Muzeum se rozhodlo vybudovat tzv. otevřený depozitář. 

„Veřejnost bude moci tyto prostory navštívit zhruba tak pětkrát do roka při nějakých výjimečných příležitostech. Tam právě budeme vystavovat hospodářské nářadí, hospodářské stroje. Je tam i odpočinková  zóna a chystáme tam i doprovodné programy pro veřejnost a také edukativní programy pro školy. Protože máme partnery v tomto projektu - chebské gymnázium a Integrovanou střední školu v Chebu,“ vyjmenovala Dittertová. 

Dalším partnerem je kromě města Chebu také Technické muzeum v Brně. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy