2003 – Františkovy Lázně: Proběhla vernisáž malířského sympozia (TV Západ)

Za obrovského zájmu lázeňských hostů a obyvatel Františkových Lázní se uskutečnila v sobotu 19. července v prostorách kolonády Lučního a Solného pramene vernisáž výsledků malířského sympozia.

dezinfekce

To zde pořádaly v předchozích dnech Galerie 4 společně s Lázněmi.

„Bylo vytvořeno více než osmdesát obrazů. Malíři byli velmi pilní a výběr pro výstavu byl skutečně velmi obtížný a byli jsme omezeni místem. Nicméně od každého autora je vystaveno to nejlepší, co se mu tady podařilo udělat,“ uvedl ředitel Galerie 4 Zbyněk Illek. 

První ročník uměleckého sympozia se ve Františkových Lázních konal již před dvěma roky, kdy přímo v centru města tvořili díla ze dřeva sochaři. Letos se sem na sklonku června sjela pro změnu desítka malířů, a to šest z Čech a čtyři z Německa a část kolonády Lučního a Solného pramene se na dvacet dnů přeměnila v improvizovaný ateliér. Mezi účastníky sympozia se přitom objevili jak výtvarníci zvučných jmen, tak i mladí talentovaní umělci.

„Já si myslím, že to je produktivní, aby byli pohromadě už uznávaní umělci jako Antonín Střížek, mnichovský Hartmut Riederer, Igor Korpaczewski a pak ještě lidi, kteří podle mě pracují velmi dobře nebo malují skvěle a nejsou ještě tak známí. Například žákyně z ateliéru Jiřího Sopka Julia Hansen-Löve, která se kdysi rozhodla, že bude studovat malbu v Praze a ne ve Vídni, že tady žije v Praze. Je to prostě kvalitnější to studium. Anebo Jakub Španhěl, který před dvěma roky končil akademii a do dneška je jako zřejmé, že o něm ještě uslyšíme,“ kurátorka výstavy Dr. Věra Jirousová. 

Zatímco přede dvěma lety byla pracovní dílna jasně zaměřena na téma Prameny, letošní tematické vymezení bylo podstatně volnější, a to Františkovy Lázně a jejich okolí. Během dvaceti dnů zde tak vznikla pestrá paleta obrazů od děl zachycujících typické lázeňské atributy až po krajiny okolní přírody. Své zastoupení měli na sympoziu díky Janu Samcovi z Karlových Varů a Jiřímu Černému z Chebu i umělci z tohoto regionu.

„Ateliér byl improvizovaný, ale byl pod střechou. Ale co bylo důležité, tak sešla se tu skvělá skupina 10 lidí z Čech a Německa a pro mě to bylo úžasné obohacení. Naučil jsem se plno nových věcí a setkal se s báječnými lidmi,“ vyznal se chebský výtvarník Jiří Černý.

Umělecké sympozium je pořádáno jako bienále, takže další ročník se ve Františkových Lázních uskuteční za dva roky. Na který druh umění bude zaměřen, nebylo zatím ještě ale rozhodnuto.

„Za dva roky bude sympozium, ale možná čeká Františkovy Lázně ještě jedno překvapení, a to to, že by v příštím roce proběhl takový velký workshop, který by se takovému sympoziu blížil. Ale víc prozrazovat nebudu,“ prozradil Illek. 

Výstava výsledků malířského sympozia bude v prostorách kolonády Lučního a Solného pramene k vidění až do konce srpna.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy