2003 – Cheb, Sokolov: Proběhla dopravní akce Jablko a citron (TV Západ)

V průběhu posledního květnového týdne proběhla v řadě českých měst dopravně-preventivní akce Jablko nebo citron. Ta je zaměřena především na dodržování předepsané padesáti kilometrové rychlosti v blízkosti škol.

dezinfekce

Také žáci sokolovských a chebských škol za asistence dopravních policistů rozdávali projíždějícím řidičům zmiňované ovocné plody. Ti, kteří povolenou rychlost dodrželi, od dětí dostali sladké jablko. V opačném případě na ně čekal kyselý citron. Kromě toho měly děti pro motoristy připravené krátké poděkování nebo naopak napomenutí.

„Paní řidičko, nyní probíhá tady dopravně-preventivní akce. A Vy jste jela kolem školy rychle, tak děti vám chtějí něco říct, ano“ uvedla směrem k řidičce mluvčí sokolovské policie Blažena Kašparová.

„Paní řidičko, co by jste udělala, kdyby jsem Vám pod to auto vběhl?“ zeptal se malý školák. 

„Zabrzdila bych,“ odpověděla řidička. 

„Ale určitě dětem slíbíte, že se příště polepšíte a budete jezdit s kolem jejich školy opatrně. Ano? Tak předej dárek, citronek kyselý a leták,“ vyzvala řidičku k opatrnosti a školáka k předání ceny.  

„Jen bych se zeptala, ta škola je kde?“ otázala se mladá řidička. 

“Tady je třetí základní škola. Ale to vůbec nevadí. Ono ve městě všude se musí jezdit padesát kilometrů za hodinu, takže vlastně to nemusí být jenom kolem školy. Děti můžete potkat kdekoliv,“ dodala Kašparová. 

Tato preventivní akce, která se koná pravidelně již několik let, má poukázat na problém častého překračování předepsané rychlosti jízdy, a to právě ve vztahu k dětem, které patří k nejvíce ohroženým účastníkům silničního provozu.

„Během dopravně-preventivní akce Jablko nebo citron máme během hodiny dvacet jablíček a devět citronů. Z těch devíti citronů vlastně bylo sedm žen,“ překvapila se statistickými údaji Kašparová. 

Jako daleko disciplinovanější, alespoň co se týká dodržování povolené rychlosti, se ukázali chebští motoristé. V průběhu hodinového měření na náměstí Baltazara Neumanna nebylo zaznamenáno ani jedno překročení povolené padesátky. Řada řidičů ale doplatila na to, že neměla například zapnuté bezpečnostní pásy nebo na špatný technický stav či nedostatečnou výbavu svého vozu.

„Bylo zastaveno jedenadvacet řidičů, z toho dostalo patnáct řidičů citron a šest řidičů dostalo jablíčko,“ uvedla tisková mluvčí chebské policie Martina Hrušková. 

Vedle kyselých plodů dostali v Chebu čtyři řidiči také blokové pokuty v celkové výši patnácti set korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy