2002 – Sokolov: Vzniká nová městská pečovatelská služba (TV Západ)

Pečovatelskou službu začne v Sokolově od počátku příštího roku zajišťovat nová příspěvková organizace nazvaná Sociální služby města Sokolova. K jejímu založení dochází v důsledku probíhající reformy veřejné správy a z ní vyplývajícího zániku okresů, do jejichž kompetence pečovatelská služba doposud spadá.

dezinfekce

Nově vzniklá městská příspěvková organizace začne od 1. ledna zajišťovat rozvozy obědů, úklidy domácností nebo nákupy, tedy činnosti, které pro seniory a další potřebné momentálně vykonává pečovatelská služba zanikajícího Okresního ústavu sociálních služeb. 

Městskou pokladnu má přitom provoz této organizace stát v příštím roce téměř 3 miliony korun. 

"V čemž ovšem není započtený státní příspěvek, o kterém nevíme v jaké výši a zda. Je sice ze zákona určeno, že stát bude přispívat, ale nikde není určeno kolik, takže počítáme s celým nákladem a pokud dojde k tomu, že stát dá jakýsi příspěvek, budeme mile překvapeni," vysvětlil situaci místostarosta Sokolova Lubomír Novotný. 

Část nákladů by se Sokolovu mohla vrátit v případě, že služeb organizace, která má mít zhruba pět až šest zaměstnanců, využijí také některé menší okolní obce, pro něž by zřízení vlastní pečovatelské služby bylo finančně příliš náročné. 

"Takže mi se nebráníme tomu, že obce, které nebudou schopné to samy zajistit, protože se jedná o málo lidí, že si to mohou u nás objednat. Samozřejmě ne zdarma, pochopitelně," dodal Novotný. 

Město předpokládá, že ceny, které klienti za pečovatelskou službu platí, zůstanou i od počátku příštího roku na velmi podobné úrovni jako v současnosti.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy