2002 – Cheb: Křížová chodba se po desítkách let otevřela veřejnosti (TV Západ)

Jindy zavřené prostory unikátní křížové chodby Františkánského kláštera i sousedního kostela Nanebevzetí Panny Marie si mohla o uplynulém víkendu prohlédnout veřejnost v rámci kulturně společenské přeshraniční akce nazvané Chebské setkání.

dezinfekce

Jedna z nejvzácnějších památek starého Chebu, gotická křížová chodba ze 14. století, je přitom pro veřejnost trvale uzavřena již několik desetiletí a sousední kostel v posledních letech hostil pouze několik příležitostných kulturních akcí. V křížové chodbě je ale nyní pro návštěvníky připravena výstava fotografií nazvaná "Cheb, Hof v letech 1900 a 2002, kterou připravila zdejší Galerie G4. Vystavené snímky nabízejí konfrontaci stejných míst z obou měst zachycených na počátku 20. století a v současnosti. 

"Vděčíme za to Josefu Haberzettlovi, tady v té chebské části, protože ten před 100 lety velmi intenzivně fotografoval Cheb a jeho okolí. A jeho fotografie se dochovaly a jsou uloženy ve státním archivu v Chebu, takže vděčíme vlastně Dr. Boháčovi za to, že nám pomohl ty fotografie vybrat, protože ono jich je více než pět tisíc, tuším, v té sbírce a dohromady s Peterem Tschöpem z Hofu, který zase sehnal ty dobové pohlednice, tak jsme dali dohromady tento výběr," popsal ředitel Galerie G4 Zbyněk Illek. 

Přestože Cheb navázal partnerské vztahy s bavorských Hofem teprve před nedávnem a tato výstava je prvním oficiálním společným projektem, spolupráce například mezi divadly nebo vysokými školami z obou měst již přinesla první konkrétní výsledky. 

"Na kulturním poli je navázání spolupráce nejjednodušší a tady se proto také začalo. Do budoucna by se vzájemné vztahy ale měly zaměřit i na další oblasti. Plánuje se například výměna zkušeností týkající se práce radnic obou měst, abychom věděli jakým způsobem partner řeší nejrůznější problémy. A v úvahu přichází i řada dalších projektů," vyjmenoval starosta Hofu Dieter Döhla.

S Františkánským klášterem sousedící kostel Zvěstování Panny Marie pak v těchto dnech nabízí neméně zajímavou prezentaci přeshraniční Krajinné výstavy, kterou budou v roce 2006 společně pořádat města Cheb a Marktredwitz. V průběhu příprav této výstavy dojde v obou městech k rozsáhlým úpravám mnohahektarových území, která mají být přeměněna na rekreační, sportovní a odpočinkové zóny. V Chebu se bude konkrétně jednat o oblast v okolí řeky Ohře a přilehlou část starého města. 

"Nejdůležitějším cílem pořádání Krajinných výstav je dát do pořádku staré, zchátralé části města a to včetně odstranění případných ekologických škod a vybudovat zde například dětská hřiště a další podobná zařízení určená pro trávení volného času," popsala starostka Marktredwitz Birgit Seelbinder. 

Křížová chodba Františkánského kláštera a sousední kostel Zvěstování Panny Marie, tedy i obě výstavy budou pro veřejnost přístupné až do konce října. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy