2001 – Cheb: Knihovna představuje japonskou kulturu (TV Západ)

Vernisáží výstavy Půvab japonské knihy a umění skládanek origami v prostorách Okresní knihovny byly 10. května slavnostně zahájeny Dny japonské kultury v Chebu. Japonskou knihu zde představuje široké spektrum publikací. Zastoupena je beletrie, nechybí ale ani knihy o kultuře či japonských bojových uměních. Mezi vystavenými exponáty se nachází i jedna opravdová rarita, a to kniha, kterou napsala sama japonská císařovna Michiko.

dezinfekce

„Vzhledem k tomu, že Japonsko používá znakového písma, kdy se píše ve sloupečkách zprava doleva či v řádcích zleva doprava, takže japonské knihy už jen tím, že používají oba způsoby psaní a různé velikosti znaků, tak už jen ta jejich výtvarná hodnota je rozličná,“ uvedla pracovnice japonského velvyslanectví Hana Kotlářová. 

Výstava obsahuje rovněž ukázky orientálních papírových skládanek origami, které knihovně zapůjčilo japonské velvyslanectví. Při této příležitosti se mohly děti chebských základních škol seznámit se základy tohoto umění a pod vedením pracovníků velvyslanectví si vyrobit svoji vlastní skládanku. 

Počátky origami spadají až do 9. století našeho letopočtu. V nejstarších dobách byly papírové skládanky používány při náboženských obřadech. V průběhu staletí se pak origami vyvinulo ve zvláštní formu umění s mnoha možnostmi vytváření i použití. 

V současnosti se s ním lze setkat např. ve školách při výuce matematiky a geometrie. Používá se také při rehabilitaci tělesně postižených lidí či v psychoterapeutice. 

„Používá se to k léčbě neurasteniků, protože se zjistilo, že drobné pohyby prstů ovlivňují různé části mozku. Takže odvádějí pozornost neurasteniků od jejich problémů,“ vysvětlila Kotlářová. 

Všichni zájemci mohou výstavu v chebské Okresní knihovně zhlédnout do 24. května, kdy jí vystřídá další expozice pořádána v rámci dnů japonské kultury. Ty potrvají až do 2. června. Na programu je celá řada kulturních a přednáškových akcí jako kupříkladu tradiční  japonský čajový obřad v kavárně produkčního centra v Kamenné ulici.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy