2001 – Cheb: Hrad zkoumají archeologové (TV Západ)

Několikaletý archeologický průzkum východní části chebského románského hradu dospěl v první polovině srpna do své konečné fáze. Archeologům se v průběhu letošního léta podařilo odkrýt základy jedné ze dvou věží původního hradu, který byl postaven na začátku 12. století a bývá spojován s rodem Vohburgů.

dezinfekce

Kamenný hrad, jehož první stopy objevil na počátku 30. let minulého století loketský archeolog Anton Gnirs, je předchůdcem částečně zachovalé štaufské falce, na jejíž vybudování v závěru 12. století posloužily jako zdroj kamenné. 

„Dokonce uvnitř věže se podařilo i přes několik předchozích kopání zachovat část situace a stratigrafie. Tam jsou zase silné požárové vrstvy. Takže i tento hrad možná skončil v plamenech,“ sdělil za chebské muzeum Pavel Šebesta. 

Základy předštaufského hradu by do budoucna měly být přichystané úpravě celého areálu vyznačeny dlažbou v terénu. Zatím je takto návštěvníkům přiblížena pouze poloha druhé bývalé jižní věže původního hradu, a to v místech pod Černou věží. 

Archeologové rovněž letos zkoumali ještě starší vrstvy z dob slovanského osídlení a podařilo se jim objevit některé objekty slovanského hradiště pocházející zřejmě již z 10. století.

„Jako největší bonbonek mohu uvést spálený srub. Nároží srubu. Tam nám pomůže i radiouhlíkové datování,“ pochlubil se Šebesta. 

Provedené objevy podle odborníků dokonce svádí k myšlence, že první kamenný hrad byl stavěn ještě za plného slovanského osídlení. Jak ale došlo k následné výměně obyvatelstva zůstává stále nezodpovězenou otázkou. O tom, zda-li bude archeologický průzkum hradu, a to v jeho západní části pokračovat i v příštím roce, zatím nebylo rozhodnuto. V západní části se nacházejí téměř kompletní zbytky předštaufského románského hradu a několika dalších staveb, které byly na konci 18. a začátkem 19. století, kdy hrad sloužil jako skládka, zasypány.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy