Zvolte si správný typ světla do každé místnosti

2

vhodná svítidla, komerční sdělení


Chcete si zvolit vhodná svítidla do ložnice, obývacího pokoje nebo třeba do kuchyně? Tyto prostory mají odlišný účel i způsob použití, takže rozhodně nemůžete vsadit na univerzální pravidla výběru. Pomohou vám lumeny, které označují svítivost jednotlivých druhů modelů. Snadno si tak vyberete ten, který se bude hodit právě vám.

Dekorační světlo není to samé jako funkční osvětlení

Až příliš často si v obchodech vybíráme svítidla výhradně podle vzhledu. Ovšem měli bychom přihlédnout i k tomu, jak silný světelný zdroj pojmou. Řiďte se dle následujících kritérií:

  • Lampičky postavené na pracovních stolech mívají svítivost okolo 300-500 lm.
  • Bodová světla mívají svítivost okolo 400 lm.
  • Běžná dekorační světla mívají svítivost okolo 100-240 lm.
  • Lampičky na čtení umístěné u postele mívají svítivost okolo 200 lm.
  • Stropní svítidla do obytných prostor mívají svítivost okolo 800 lm.

Jak vypočítat vhodnou sílu osvětlení právě pro vaši místnost

Leckdy si myslíme, že znalosti získané ze školních hodin fyziky, nikde v praktickém životě neuplatníme. Ale naštěstí tomu tak není. Změřte si výměru místnosti v m2 a vynásobte ji doporučenou intenzitu osvětlení. Získáte hodnotu v lumenech, a podle ní vyberete vhodné svítidlo.

Také si dejte záležet na kvalitě rozvodů. Pokud plánujte větší instalaci, klidně obejděte klasické obchody a vrhněte se přímo na průmyslové vidlice a zásuvky, které si poradí i s velkými výzvami. Vždy se však nezapomeňte o finální volbě poradit s elektrikářem.

Jak na výběr vhodného osvětlení do obývacího pokoje

Až budete vybírat stropní osvětlení do obýváku, začněte středovým osvětlením. Bodové světlo v kombinaci s malým lustrem je vhodné spíše do menších místností, naopak velké stojací lampy (nejlépe ve vícero kusech) se společně hodí jako šikovné osvětlení velkého prostoru.

Patří mezi ten typ vybavení domácnosti, které svěřený prostor dokonale oživí, a přitom nijak nezaostávají v praktickém využití. Dbejte na to, aby bylo světlo proudící z těchto spotřebičů, vždy měkké a teplé. Koneckonců – v obývacím pokoji trávíme nejvíce času a měli bychom se v něm cítit maximálně pohodlně. A právě teplá žlutá má ze všech barev světla ty nejrelaxačnější rozměry.

A zapomínat byste neměli ani na příruční lampy, které vám posvítí kupříkladu na knihu nebo na kanavu s vyšíváním. Mimochodem – na našem trhu najdete i speciální vyšívací žárovky, které šetří vaše oči, a přitom vám dovolí pečlivě vyšít každý detail vypracovávaného díla.

A jak je to s přepočtem na lumeny?

Pokud si chcete do obývacího pokoje pořídit opravdu odpovídající osvětlení, dbejte na to, aby na jeden metr čtvereční připadalo asi 200 lumenů světla. Pak už stačí jen tento počet vynásobit výměrou místnosti a snadno zjistíte, do kolika světelných zdrojů musíte investovat.

Velmi podobně je na tom co do osvětlení také ložnice

Ano, i tady byste měli sázet na měkké žluté světlo, jež se velmi blíží tomu slunečnímu na počátku nebo na konci dne. Zcela přirozeně tak přepnete své tělo do odpočinkového módu a zbytečně se nevybudíte. Světlo vrstvěte měkce a vždy dbejte na to, aby bylo možné si během noci posvítit i nějakým menším zdrojem světla. Určitě totiž nechcete rozžíhat lustr pokaždé, když si potřebujete v noci odskočit na toaletu.

I noční stolek by tak měl mít svoji lampičku. A to zvláště ve chvíli, kdy si v ložnici rádi čtete a vůbec se věnujete relaxačním aktivitám. Pokud totiž ložnici sdílíte s jinou osobu, nemusí se vaše nároky na bdění a odpočinek vždy tzv. sejít. Použitím lokálně ohraničeného svítidla zabráníte vyrušení druhého spolunocležníka ze spánku. A to se rozhodně počítá.

Zdroj obrázku 1: sommart sombutwanitkul / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 2: CKYN stock photo / Shutterstock.com

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář