Sokolov: Hokejisté a lidé pomohli nemocnému chlapci Stáňovi (TV Západ)

0

sokolov, hokejisté, pomoc, nemoc, hc baník, nikola francová, leukémie, léčba, renata oulehlová, roman kašpar, václav dobřemysl, transparentní účet


Ve středu 4. března, ještě před opatřeními proti koronaviru, se v Sokolově na zimním stadionu odehrálo poslední utkání hokejové sezóny. Proti místnímu HC Baník Sokolov přijeli poměřit síly Trhači Kadaň. Po druhé třetině ale došlo k charitativní části večera.

Na protivníka z kategorie nejtěžších totiž narazil jeden z týmu, devítiletý hráč ze 4. třídy Stanislav Franc. Ten v současné době bojuje s „drakem“ - leukémií.

Hokej je týmový sport, a tak Standa a jeho rodina v tomto zápase nezůstali sami. Utkání pro statečného bojovníka vyneslo 65.525 korun. Vyzvednout šek přišla rodina, mladý hokejista sledoval utkání a předání přes tatínkův mobil. 

„Je unavenější. Má teploty bohužel, takže máme odloženu i léčbu. Myslím si, ale že to prožíval hezky, nešel ani spát, čekal, až mu tatínek zavolá, až to všechno uvidí. Musím říci ale, že vše zvládá statečně – tu léčbu. Je silnější než my dva dohromady. Drží nás nad vodou. Nebýt jeho, tak takhle silní nejsme. On nám dává tu sílu a ukázal nám, co vše v sobě máme,“ popsala maminka malého Stáníka Nikola Francová.

Už jednou dokázal Stáňa „draka“ porazit a je odhodlán zvítězit i podruhé. K tomu je potřeba nejen osobní statečnost, ale také podmínky pro vítězství.

„Celou tuto akci – krásnou, důstojnou a dojemnou, spustila třídní učitelka Stáníka, která mne prostřednictvím paní ředitelky 1. ZŠ oslovila s příběhem Stáníka. Okamžitě jsem kontaktovala Baník Sokolov. Pak už to šlo všechno krásnou lidskou soudržností až do tohoto výsledku. Pro mě jedno obrovské dojetí, radost z toho, že když opravdu jde o něco takto důležitého, tak se dokážeme spojit a pomáhat. Nejtěžší pro mě bylo to, když jsem mluvila se Stáníkem, protože celý tento akt sledoval s námi z nemocničního pokoje,“ přiblížila starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

S podporou Stáni nezůstávají pozadu ani hráči A-týmu či členové realizačního týmu. Například útočník Michael Čejka, jenž Standu také trénoval, veřejně vyzývá k podpoře malého hokejisty. Zároveň hokejka Michaela Čejky je vyzdobena mottem na podporu Stáni. Pozadu nezůstává ani Roman Kašpar, kustod A-týmu, který Standu také trénoval.

„On ho trénoval Roman Kašpar, který nám dělá kustoda. Takže na jeho iniciativu jsme to tady narychlo ve spolupráci s paní starostkou udělali. Je to hrozná životní věc. Já vůbec nevím, co k tomu mám říci, protože to je hrozný. Asi, dokud si to člověk nezažije, tak si to nedokáže představit, co se v rodině musí odehrávat. A já tomu věřím, protože jsem si tím také prošel v rodině, touto etapou, takže vím, o čem to je, a jsem rád, že jim to pomůže a jako klub se trošku zviditelníme, i když sezona se nám moc nepovedla, ale pořád je to sport. Uvidíme, co bude dál,“ doplnil pohled z klubu jeho jednatel Václav Dobřemysl. 

A jaká byla atmosféra během předávání?

„Byla úžasná, hlavně jsem se modlila, abych nespadla, ale bylo to úžasné, dojemné. Jak začali skandovat jeho jméno, to bylo úplně nejvíc. Je to prostě neskutečné. Na to není slov,“ poznamenala maminka Nikola. 

Pro rodinu je finanční pomoc velmi důležitá.

„Neskutečná pomoc. Pro Stáníka strašně hodně, ať už dezinfekce, věci, které se mohou lehko omýt, tyto věci nejsou levné, ale vím, že mu tyto věci dají kus zdraví, že mu to dá hodně,“ poděkovala Nikola Francová za celou rodinu. 

Zřízen byl také transparentní účet u Komerční banky 123-1362670217/0100, kam mohou lidé přispívat především na přestavbu bytu, kde musí být vytvořeno sterilní prostředí. Stáňa absolvuje transplantaci kostní dřeně, kterou získá od své sestry Karolínky. 

Odkaz na transparentní účet
https://www.kb.cz/cs/transparentni-ucty/stanislav-franc-stanislav-franc-czk 



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář