Sokolov: Dvě výstavy i plány představilo muzeum (TV Západ)

13

sokolov, výstavy, plány, muzeum, zápalky, návštěvnický okruh, financování, michael rund, petr rojík


První velkou výstavu po dlouhotrvajícím lockdownu otevřelo sokolovské muzeum. Je věnována filumenii, což je sběratelský obor věnující se zápalkovým nálepkám. Kromě toho probíhají intenzivní přípravy na novou sezónu a pokračuje se na dlouhodobých plánech spojených s úpravami zámečku po odstěhování Městské knihovny. Hodnocení loňské sezóny přitom vůbec není špatné.

"Ono to je zajímavé, že byla téměř rekordní. Alespoň v některých pobočkách. Protože právě v době rozvolnění, což bylo samozřejmě přes léto, tak my máme pobočky otevřené např. od května do poloviny října  a v té době bylo otevřeno. Tam jsme zaznamenali rekordní návštěvnost, např. v dole Jeroným či v Hornickém muzeu v Krásně. Co se ale týká těch celoročně otevřených poboček, což je právě sokolovský zámek, tak tam jsme měli pokles – poměrně velký. Bylo to z důvodu, že nechodily školy, školní výlety. Celkově jsme měli asi o 2 tisíce lidí méně. Je ale zajímavé, že v některých pobočkách byly rekordy a někde zase ne. Jinak si lidé myslí, že když je zavřeno, že v muzeu nic neděláme. Není tomu tak. My jsme sbírkotvorná organizace a proto se hodně pracuje se sbírkami. Potom jsme nějakým způsobem zpracovávali témata, na která není třeba běžně čas. Připravovaly se různé publikace a výstavy. Samozřejmě jsme také upravovali části expozice a různě oprašovali exponáty. Každopádně jsme se nezastavili," shrnul pohled na uplynulý rok ředitel sokolovského muzea Michael Rund

Probíhající výstava zápalkových nálepek a krabiček ohromí návštěvníka svým rozsahem i pestrostí. Výstavu připravil pracovník muzea a majitel jedné z nejlepších sbírek Roman Pleier. 

"Je to průřez celým tématem. Je to o tom, že samozřejmě existují vždy témata typu Rakousko-Uhersko v určitém časovém období či Československo v určitém období. A samozřejmě jsou sběratelé a i my zde máme např. zastoupeny zápalkové nálepky z různých zemí jako je např. Švédsko, Finsko ale i např. nejrůznější exotické země," přiblížil ředitel. 

Historie zápalek se datuje již od dob Římské říše. Její vývoj se posunul v 17. století, kdy byl objeven fosfor. Začaly se míchat směsi síry a fosforu a počátkem 19. století dominovaly namáčecí zápalky, které byly později nahrazeny třecími. Na výstavě lze spatřit i nejrůznější tematické celky, jako celebrity, zdravotní témata, herní karty a další, mnohdy ideologicky zabarvené, výjevy. Výstavu doprovází stručná historie zápalek i seznam továrních značek. Výstava je v přízemí sokolovského zámku k vidění až do poloviny září. 

A není jedinou současnou výstavou. 

"Ještě probíhá v prvním patře sokolovského zámku výstava 2. světová. Je to výstava, kterou už jsme v několika obměnách několikrát měli. Snažíme se ale vždy dát některé předměty úplně nové. Takové, které naši návštěvníci ještě neviděli. Takže konkrétně mohu např. prozradit, že náš spolupracovník, geolog Petr Rojík, měl tatínka, který bojoval za 2. sv. války ve Velké Británii a právě náš geolog – Petr Rojík nám zapůjčil jeho vojenský pytel. Takže to je takový velice zajímavý předmět. Jsou tam ale i nejrůznější drobnosti. Asi nebudu prozrazovat. Do poloviny července je možné se na tuto výstavu přijít podívat. Potom chystáme další výstavu, konkrétně je to výstava pana Janouda. Pan Janoud je takový místní výtvarník, nechci říkat amatér, protože má velice profesionální výtvory. Jsou to nejen obrázky, ale i třeba trojrozměrné předměty. Některé jsou i velice vtipné. Minule, když jsme měli tuto výstavu, tak to zaznamenalo velký ohlas. Proto jsme se rozhodli, i s novými předměty - některé již byly vystavené, některé budou úplně nové, tuto výstavu zopakovat," popsal Rund. 

Návštěvníci v letošní sezóně budou moci také nahlédnout do prostor i zázemí bývalé knihovny, která se v loňském roce přestěhovala do nových prostor na Starém náměstí. Muzeum zde chystá postupně dokončit návštěvnický okruh. 

"Ty plány jsou dlouhodobějšího charakteru. Každopádně v letošním roce bychom chtěli alespoň provizorně zprůchodnit průchod v prvním patře. Na to jsme dostali finance. Tzn., že s doprovodem průvodce se bude moci projít celé první patro kolem dokola. Dlouhodobě bychom chtěli, aby lidé v tom prvním patře mohli chodit samostatně. Potom chceme právě v prostorách bývalého oddělení pro dospělé bývalé městské knihovny sokolovské udělat okruh spolu s právě předměty. Chtěli bychom tam udělat různá témata jako je např. příroda sokolovská. Ale také bychom tam chtěli udělat takový průřez 20. stoletím na Sokolovsku – něco na styl, nechceme úplně říkat Retromuzea v Chebu, ti jsou hodně zaměření právě na ty předměty, zatímco my bychom tam chtěli udělat jednotlivé místnosti např. 20. léta, 50. léta atd.. Takže to bude také, myslím si, zajímavé. V přízemí chceme v bývalé čítárně udělat kavárnu a v bývalém oddělení pro děti pak chceme udělat naši muzejní knihovnu, která je v současné době v nevyhovujících prostorech," dodal ředitel Michael Rund. 

Není bez zajímavosti, že muzeum také chce zpřístupnit místnosti, kde jsou krásné štukové stropy. V dalších místnostech už pracovníci udělali sondy, aby zjistili, zda se zde nenachází historické výmalby. Podrobné informace o výstavách a otevírací době najdete na webových stránkách muzea www.omks.cz



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář