Profesionální LED svítilny jsou důležitým loveckým vybavením

5

levecké vybavení, led svítilna, komerční sdělení


Zatímco s klasickými svítilnami si vystačíme v případě, že jdeme stanovat nebo když nejde elektrika, profesionální lovci potřebují něco lepšího. Protože čím lépe v noci uvidí, tím větší je zajištění bezpečnosti při lovu.

LED svítilny pro lovce, které jsou v současné době dostupné na trhu, se mohou lišit výkonem, dosahem i velikostí. Pro lovce je velmi důležité také to, aby míra osvětlení byla silná, avšak nevystrašila zvěř.

Barvy LED svítilny

Na rozdíl od klasické svítilny, kterou používáme k osvětlení, musí ta lovecká nabízet spoustu důležitých funkcí, které zajistí nejen větší bezpečnost, ale taktéž větší pohodlí při lovu. Tak například se mohou lišit množstvím použitých barev světla. Obvyklou součástí svítilen bývá zelený nebo modrý filtr. Existují však také svítilny, které mají všechny čtyři barvy. Zde je jejich specifikace:

  • Zelené světlo v lovecké svítilně je vhodné pro pozorování zvěře. Pro zvěř je tento typ světla neviditelný, takže je neozařuje a nevyděsí.
  • Červené světlo je zase nejpřirozenější pro lidské oko. Lovci ho používají v případě, že se potřebují na něco podívat – například do mapy.
  • Modrý filtr používáme k rozlišení stop krve a potu, které bychom běžným okem jen tak neviděli.
  • Bílé světlo jedná se o klasické světlo, které je možné použít mimo lov. Je dobře viditelné pro lidi i zvěř, kterou by mohlo vyplašit. Je však skvělou funkcí navíc, kterou oceníte v případě, že se po lovu chystáte do postele a hledáte své auto.

Kromě samotných druhů filtrů je důležité také snadnost při změně intenzity a rozsahu světla a také možnost bezhlučného zapnutí a vypnutí svítilny (to zajišťuje obvykle gelový nebo gumový spínač).

Umístění svítilny

Svou svítilnu můžete nosit v ruce, tak jako byste to dělali s klasickou svítilnou. To je ale velmi nepraktické, protože tím pádem bude vždy jedna vaše ruka zaměstnána mířením světla. Proto je vhodné zaměřit se na to, jakým způsobem se dají svítilny upevnit. Některé se prodávají jako čelovky, což je velice pohodlné – kam se podíváte, tam půjde i světlo. Někomu bude více vyhovovat možnost uchycení svítilny ke zbrani.

Odolnost svítilny

Svítilny pro lovce se velmi liší od klasických svítilen. Musí být mnohem odolnější, protože jsou často vystaveny nepříznivým podmínkám, jako jsou silné otřesy (například u svítilny připevněné ke zbrani to může být zpětný ráz), vysoká vlhkost, mlha a podobně. Baterie této zbraně by měla být taktéž odolnější proti samovolnému vybíjení a měla by také mít o mnoho vyšší kapacitu, než klasická svítilna. Za optimální se považuje pracovní doba od 10 do 15 hodin. Některé modely je možné nabíjet prostřednictvím USB portu – možné je tedy využití powerbanky ke znovunabití baterie.

Vzdálenost

U lovecké svítilny vás bude podobně jako u dalekohledu zajímat, do jaké vzdálenosti díky ní uvidíte. Obvykle se můžete setkat s výkonem 500 až 4000 lumenů, které zajistí viditelnost na vzdálenost 600 až 700 metrů. Na trhu jsou ale dostupné svítilny, které nabízí větší možné viditelné vzdálenosti – nicméně tato skutečnost se samozřejmě odrazí na ceně.

Materiál svítilny

Při výběru svítilny je důležitá odolnost materiálu, stejně tak ale také jeho hmotnost. Jistě nechcete, aby vaše svítilna byla příliš těžká, protože pak je těžší s ní manipulovat. Obvykle tak stojíme před rozhodnutím, zda upřednostníme nižší hmotnost svítilny nebo její odolnost. Říci, co je lepší a do čeho v tomto případě investovat, je problematické, protože preference každého z lovců mohou být jiné. Dobrou volbou je svítilna vyrobena z hliníku či duralu, obvykle ještě potažená gumou nebo silikonem, což zabrání samovolnému vypadnutí svítilny z rukou i za deště.

Zdroj obrázků: AndreyUG / Shutterstock.com a Edgar G Biehle / Shutterstock.com

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář