Pekaři v historickém mlýně

0

V rámci projektu „Učíme se vedle sebe“ jsme 12. a 13. 5. 2017 zorganizovali pro žáky učebních oborů pekař a pekařské práce dvoudenní exkurzi do Mlýna u Veselých, které se zúčastnilo 14 žáků a jejich učitelka Bc. Ivana Dvorská. V tomto historickém mlýně vzdáleném 8 km od Radotína melou mouku na funkčních strojích z roku 1857, ze které pak pečou chléb.

V rámci projektu „Učíme se vedle sebe“ jsme 12. a 13. 5. 2017 zorganizovali pro žáky učebních oborů pekař a pekařské práce dvoudenní exkurzi do Mlýna u Veselých, které se zúčastnilo 14 žáků a jejich učitelka Bc. Ivana Dvorská. V tomto historickém mlýně vzdáleném 8 km od Radotína melou mouku na funkčních strojích z roku 1857, ze které pak pečou chléb. 

První den nás pan mlynář přivítal písničkou. Poté se konala prohlídka mlýna a strojů. Odpoledne jsme šli na výlet Radotínským údolím.

Druhý den jsme už pekli domácí chléb ve staré peci vytápěné dřevem.  Paní mlynářka nám říkala krok po kroku, jakou potřebujeme mouku, jaké by měla mít vlastnosti a jak budeme připravovat suroviny na chleba. Co s čím budeme postupně mísit a jak připravit pec na pečení a pak chleba péct. Připravovali jsme žitno-pšeničný chléb, který se pak pekl přibližně 1 hodinu. V čase, kdy se chléb pekl v peci, jsme navštívili malý obchůdek a nakoupili jsme si mouku semletou ve Mlýně u Veselých a malé dárky pro rodiče. Upečený chléb, který se všem povedl, jsme si také mohli odvézt jako zaslouženou odměnu z dobře odvedené práce. 

Bylo zajímavé vidět pekařské umění zase z jiného pohledu.

Autor: Střední škola živnostenská Sokolov Článek může obsahovat komerční sdělení.

Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
seo uniweb