Padání vlasů může a nemusí být přirozenou záležitostí

2

padání vlasů, zahušťovač vlasů


Ráno použijete hřeben a nestačíte se divit tomu, kolik vlasů vám zůstává v umyvadle? Váš strach může a nemusí být oprávněný, protože lidem vlasy vypadávají i přirozeně.

Vždyť průměrný člověk má na hlavě přibližně nějakých 100 000 vlasů. Toto číslo se zdá neuvěřitelné, ale při velikosti samotných vlasů naprosto odpovídá realitě. Přirozené vypadávání vlasů je součástí samotného cyklu. V čem vlastně spočívá a jaké bývají tradiční příčiny nadměrného vypadávání vlasů?

Vlasový cyklus a jeho průběh

Samotný vlasový cyklus je komplexním procesem sestávajícím se ze třech fází. První je označována jako anagen a doba jeho trvání se pohybuje mezi 2 až 6 lety. Druou fází je katagen trvající 2 až 6 týdnů. Zatímco v první fázi vlasy rostou, ve druhé se růst zastavuje stejně jako vlasová výživa. Třetí fáze se nazývá telogen. Jde o fázi klidovou v době trvání od 3 do 4 měsíců. V rámci tohoto třetího dějství jsou staré vlasy nahrazovány novými. Poté zase začíná první fáze anagenu. Vlasy rostou rychlostí 1 cm za měsíc. Toto tempo bývá u každého člověka jen jemně odlišné.

O kolik vlasů za den přijdeme?

Samotné padání vlasů je u každého člověka individuální, nicméně zpravidla přijdeme o nějakých 100 až 150 vlasů za jeden den. Vypadávání vlasů je logické, protože staré jsou nahrazovány novými. Nové vlasy bez problémů vyrostou v jakémkoli neporušeném folikulu. Každý z folikulů umí naše vlasy obnovit cca dvanáctkrát.

Příčiny nepřirozeného vypadávání vlasů

Zpravidla za nimi stojí různé faktory. Nejsou přirozené a většinou při nich nepomůže zahušťovač vlasů ani jiné preparáty. Jedná se tedy hlavně o:

  • genetické predispozice člověka,
  • nejrůznější záněty v organismu,
  • stres,
  • vedlejší účinky medikamentů,
  • potíže se štítnou žlázou,
  • chemoterapie,
  • nevhodná životospráva

Zdroj obrázku: Ollyy / Shutterstock.com


Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář