Ostrov: Zástupci střední průmyslové školy se dostali do finále Robosoutěže

0

ostrov, spš ostrov, robosoutěž, čvut, finále, ocenění


13. ročník Robosoutěže Fakulty elektrotechnické ČVUT Praha vyvrcholil v pátek 17. prosince 2021 finálovým bojem. Klání středoškolských a univerzitních týmů se účastnili i dva zástupci Střední průmyslové školy Ostrov. Domů přivezli dvě medaile. Tým E4 ve složení Theodor Bonifác Holubec a Jáchym Horák stříbro a PIKOBOTI (Daniel Maška, Tomáš Vocilka a Antonín Petřík) bronz. Kromě hodnotných cen od sponzorů získali všichni finalisté jistotu přijetí na FEL ČVUT.

A co se v Zengerově posluchárně při pátečním odpoledni dělo? Celým finále provázel humanoidní robot studentů FEL ČVUT Ludvík a jeho další „kolega“ z lega, který zahrál na klavír několik písní. Hlavní pozornost ale patřila 37 soutěžním robotům a jejich tvůrčím týmům. Po třech bodovaných kvalifikačních jízdách postoupilo 16 nejlepších robotů, kteří se utkali ve vyřazovacích bojích. V souboji o třetí místo zvítězili ostrovští PIKOBOTI. Ve finále se pak střetla ostrovská E4 a Tým STV z Domu dětí a mládeže Prahy 2. 

Zadání soutěže se každý rok mění, cílem letošního ročníku bylo najít nejschopnějšího „ROBO číšníka“, respektive studentský tým, který jej dokáže postavit a naprogramovat. Robotické vozítko z lega muselo překonat dráhu s proměnným sklonem, aniž by mu z plošinky sjel vozíček.

Na projektu studenti oboru elektrotechnika SPŠ Ostrov pracovali od říjnového vyhlášení podmínek soutěže po vyučování, několik hodin týdně, pod odborným dohledem Ing. Jana Lemky. Poprvé si své teoretické předpoklady a praktické dovednosti ověřili v předkole 23. 11. 2021, z něhož postupovalo 8 nejlepších týmů do republikové ho finále, stejně jako z dalších tří předkol.

Jáchym Horák, jeden z konstruktérů a programátorů, přiznává, že zprvu tým E4 chtěl využít technicky a softwarově složitější řešení rampy, ale pro finálovou jízdu upřednostnili kluci mechanické pojetí, které se nakonec ukázalo efektivnější. Oba týmy musely také zvolit různé konstrukční řešení pro robata číšníka, aby do pořadí soutěže mohli regulérně zasáhnout oba roboti.

Tým E4 tvoří studenti maturitního ročníku, PIKOBOTI jsou o dva roky mladší, ale všichni již měli možnost využít partnerství SPŠ Ostrov a FEL ČVUT při absolvování různých přednášek a exkurzí. Kluci svým medailovým umístěním navázali na úspěchy svých starších kolegů, kteří bodovali v různých studentských soutěžích nejen na republikové, ale i mezinárodní úrovni. Na FEL dobré jméno SPŠ Ostrov nyní šíří její absolvent Zdeněk Szmitek, kterému v roce 2021 byla udělena Cena děkana FEL za výborné studijní výsledky a výrazné odborné aktivity.

„Z úspěchu našich studentů máme radost a blahopřejeme jim. Vážíme si jejich práce i zápalu pro věc. Všichni pedagogové takovým nadšencům rádi pomohou a budou se srdečně těšit z jejich úspěchu. Nyní již nezbývá než si přát víc takových studentů, protože technické obory mají stále budoucnost,“ dodává ředitel SPŠ Ostrov Ing. Pavel Žemlička.

 „Průběh finále ukázal, že rozdíly mezi jednotlivými týmy jsou rok od roku menší. Osobně musím říct, že takto napínavé finále jsem ještě nezažil. Soutěž je díky tomu divácky atraktivnější a zároveň kvalitnější. Je vidět, že dovednosti v oblasti robotiky žáků středních škol se výrazně zlepšují, což je dobrá zpráva i pro naši školu. Myslím, že mezi účastníky je řada našich budoucích studentů,“ říká organizátor soutěže Martin Hlinovský z katedry řídicí techniky FEL ČVUT.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář