Jak poznat kvalitní ložní povlečení?

4

kvalitní ložní povlečení, kvalita spánku, komerční sdělení


Není to jen postel a matrace, které mají vliv na kvalitu spánku. V přímém kontaktu s kůží je především povlečení, a tak i jemu bychom měli věnovat pozornost. Ukážeme vám, z jakých materiálů můžete vybírat a jak poznat, že je povlečení opravdu kvalitní.

Přehled materiálů povlečení

Materiál by měl být základním kritériem výběru. Musí být příjemný na dotek, prodyšný a dobře odvádět vlhkost. Pokud bude povlečení používat alergik nebo astmatik, výběrem vhodného materiálu můžete také předejít zbytečnému trápení. Jaké materiály se tedy nabízí a jak se v nich orientovat?

Bavlněné povlečení

Bavlna je naprostou klasikou, která se drží na první příčce oblíbenosti už dlouhá léta. Je měkká, savá a má výbornou prodyšnost. Vhodná je i pro alergiky.Není však bavlna jako bavlna. Pocit z látky ovlivňuje zejména její gramáž, vazba materiálu, kvalita použité příze, mercerace (způsob úpravy) i použitá barviva. Kromě klasické bavlny, která se mačká a vyžaduje žehlení, tak můžete zvolit některou z jejích praktických úprav.

1. Krepové povlečení

Krepové povlečení se vyrábí ze 100 % bavlny, má tedy všechny její vlastnosti. Díky strojovému tvarování látky, u které se v pravidelných pruzích střídá jemný a nařasený materiál, nemusíte krepové povlečení vůbec žehlit. Právě kvůli této úpravě ale nemusí každému na dotek vyhovovat. Krepové povlečení je zpravidla levnější a mnohými považováno za méně atraktivní.

2.Jersey povlečení

Jersey je další bavlněný materiál, tentokrát ve formě úpletu. Je splývavý a nemusíte ho vůbec žehlit. To dělá z jersey povlečení osvědčenou klasiku, která je snadná na údržbu, skvěle vypadá a je také kvalitní.

3.Flanelové povlečení

Flanelové povlečení se hodí především pro chladné měsíce, vyniká totiž výjimečnou hřejivostí. A to díky hustě tkané látce o vysoké gramáži. Počesaná bavlna s oboustranným vlasem vytváří efekt mírné chlupatosti. Flanelové povlečení je velmi hebké na dotek a i přes vyšší gramáž je stále prodyšné.

4.Povlečení z bavlněného saténu

Saténové povlečení se krásně leskne, v létě příjemně chladí a je nenáročné na údržbu. Tedy v případě, že zvolíte opravdu kvalitní satén z kvalitní 100% bavlněné příze. Pak je materiál velmi pevný a také trvanlivý. Jeho levnější varianty s příměsí jiných materiálů tyto vlastnosti nemají, a tak se jim raději vyhněte.

Povlečení z mikrovlákna

Mikrovlákno je jemná tkanina ze 100% polyesteru, která svou hebkostí připomíná hedvábí. Povlečení z mikrovlákna je antialergenní, a tak v něm mohou spát i alergici a astmatici. Je jemné, hebké a zároveň stálobarevné – i po několika vypráních si zachovává jasné barvy. V létě chladí a v zimě naopak udržuje tělesnou teplotu. Polyester je ale umělá látka, což může spoustě lidí vadit mimo jiné z ekologických důvodů.
TIP: Víte, jaké povlečení je vhodné na zimní měsíce?

Bambusové povlečení

Poměrně nedávno se začalo vyrábět také povlečení z bambusových vláken. Jeho hlavní předností je 100 % přírodní původ a vhodnost pro alergiky i astmatiky. Bakteriím a roztočům se v bambusu zkrátka nedaří. Bambusové povlečení je velmi příjemné na dotek, prodyšné a má skvělé termoregulační vlastnosti. Díky vysoké pevnosti se navíc jen tak nezničí. Při péči ale musíte být opatrní. Bambusovou látku můžete prát pouze na nižší teplotu a nemůžete ji sušit v sušičce.

Jak se o nové povlečení starat

Péče o povlečení se odvíjí od jeho materiálu a také barevnosti. Vždy se proto podívejte na obal, kde najdete instrukce. Doporučená teplota praní je od 40° do 60° C. Některé povlečení jako satén není vhodné žehlit a jiné, například bambus, byste zase neměli dávat do sušičky. Pro péči o všechna povlečení ale platí tato pravidla:

  • Po zakoupení ho nejdříve vyperte alespoň při 40° C na dlouhý program. Tím se odstraní zbytková barva a nečistoty z výroby.
  • Povlečení perte vždy obrácené naruby a se zapnutým zipovým uzávěrem.
  • Po vyprání nenechávejte prádlo dlouho ležet v pračce. Zbytečně se pomačká a riskujete zapuštění barev.
  • Nepoužívejte při praní bělidla. Oslabují vlákna a snižují životnost materiálu i barev.

Zdroje obrázků:
World_of_Textiles / Shutterstock.com
New Africa / Shutterstock.com
Prostock-studio / Shutterstock.com
Photographee.eu / Shutterstock.com
Pixel-Shot / Shutterstock.com

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář