Jak na výběr pracovních rukavic? Klíčovou roli hraje jejich využití

3

rukavice, pracovní rukavice, komerční sdělení


Téměř každé zaměstnání, kde se pracuje rukama, vyžaduje nějakou ochranu. Proto bývají rukavice běžnou součástí ochranných oděvů a je dobré jejich výběru věnovat náležitou pozornost. Mohou vás totiž ochránit před úrazem, ale také vám výrazně usnadnit práci a zlepšit váš pracovní výkon. Jak je správně vybrat?

Rukavice volíme podle rizik, která nám na pracovišti hrozí. Jiné pracovní rukavice budeme potřebovat pro práci s horkými předměty, jiné pro ochranu před chemikáliemi.

Práce s lehkými předměty

Pro tento druh činnosti si vystačíte s bezešvými rukavicemi máčenými v polyuretanu, nitrilu, PVC či latexu. Zajišťují dostatečnou ochranu rukou před nečistotami, otěrem a oděrem, a jsou proto velmi univerzální, ale také zcela nezbytné. Některé mají i protiskluzový povrch, který umožňuje pevný úchop.

Práce s horkými či ostrými předměty

Při takových činnostech jsou rizika logicky vyšší a je třeba tomu přizpůsobit výběr rukavic. Je nutné pořídit si rukavice, které zajistí ochranu před vysokými teplotami, a zároveň ochranu proti propichu. Výborné jsou rukavice z aramidových vláken, které jsou velmi pružné a odolné proti řezu i teplu.

Práce s toxickými látkami nebo chemikáliemi

Pokud pracujete s nebezpečnými látkami, je třeba na ochranu rukou myslet o to více, protože i pouhý krátký a letmý kontakt s takovou látkou může mít tragické následky. Většinou platí, že čím silnější je materiál, tím lepší ochranu umí poskytnout, ale nemusí to být vždy pravidlem. Při práci s toxickými a nebezpečnými chemikáliemi se proto soustřeďte především na označení rukavic a kupujte jen takové, které výslovně nabízí ochranu před těmito látkami.

Práce s elektřinou

Izolační gumové rukavice v takovém případě nesmí chybět. Často to může být otázka života a smrti, proto jejich výběr a kvalitu nepodceňujte. Prvotřídní rukavice nabízí Hoffmann Group, jež se specializuje nejen na tyto ochranné pomůcky, ale i na celou škálu dalších produktů. Mimo vše výše uvedené dbejte i na správnou velikost pracovní rukavice.

Zdroj obrázku: Billion Photos / Shutterstock.com


Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář