Finská sauna a její vliv na zdraví

0

finská sauna, komerční sdělení, zdraví


V severských státech se saunování provozuje od doby co svět světem stojí.

V severských státech se saunování provozuje od doby co svět světem stojí. Každý dům má zabudovanou svou saunu, dokonce i banky a jiné instituce mají své finské sauny a i když tomu je zatěžko uvěřit, dokonce se v saunách vedou i pracovní porady. Vzhledem k tomu, že severské státy jsou jedny z nejrozvinutějších zemí na světě, je potřeba zvážit, zda na těch saunách něco nebude. 

Zdravotní výhody pravidelného využívání finské sauny

V tradiční sauně teploty dosahují až 90°C. Díky tomu dochází ke zvýšenému pocení, které pomáhá uvolňovat ucpané póry v pokožce a krásně jí tak pročišťuje a díky podpoře potních a mazových žlázek také omlazuje. Již po pár sezeních je efekt viditelný. S potem se odplavují nejen nejrůznější nečistoty ale také toxiny, které tělo zatěžují.

Snad největší vliv mají ale finské sauny na celkovou obranyschopnost organismu, kterou uživatelé ocení především v chřipkovém období. Díky pravidelnému otužování, žádné viry ani bakterie nemají šanci a i v případě onemocnění je otužené tělo schopné s nemocí rychleji bojovat.

Existují nějaké kontraindikace?

Jsou ale i případy, ve kterých se finské sauny nedoporučují anebo alespoň se doporučuje snížit celkový pobyt. Největší problémy mívají lidé trpící kardiovaskulárními potížemi. V tomto případě je lepší pobyt zcela vyloučit. Pozor si na sebe musejí dát starší lidé, kteří občas vysoké teploty těžko snášejí. Také velmi malé děti je lepší nedržet v sauně příliš dlouho.

Pro mnohé je možné jejich zážitek zlepšit zvýšením vlhkosti. Přidají-li se horké kameny, které se budou polévat, je možné docílit velice příjemného zážitku. Do vody je možné též přidat aromatické oleje, což nadále pomůže správné relaxaci.

Je infrasauna ta správná varianta?

Místo finské sauny jsou v dnešní době velmi oblíbené také takzvané infrasauny, kdy je v sauně umístěno i několik infrapanelů. Teplo, které vyzařují, je podobné slunečnímu a tak lépe proniká celým tělem. Teplota zde bývá v rozmezí 45°C - 60°C a je tedy vhodná i pro lidi, kteří by se za normálních okolností tradiční finské sauny báli či by se v ní cítili nepohodlně. V případě zdravotních komplikací je ale vždy nejlepší nejprve kontaktovat lékaře a problém probrat se specialistou.

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář