Účetnictví spolku: jaká jsou pravidla a jak ho vést v Money S3

Když provozujete spolek jako například sportovní klub nebo zájmovou skupinu, musíte podle zákona vést účetnictví. Výhodou je, že oproti klasickému firemnímu účetnictví dovoluje zákon spolkům vést jednoduché účetnictví, které je méně náročné. Přečtěte si, v čem účetnictví spolků spočívá a v jakém programu ho vést.

dezinfekce

Spolky vedou jednoduché účetnictví

Všechny spolky musí stejně jako právnické firmy vést účetnictví, ale oproti firmám si dle zákona vystačí s jednoduchým účetnictví. Musí ale splnit následující podmínky:

  • nejsou plátci DPH,

  • jejich příjmy za poslední rok nepřesahují 3 miliony Kč,

  • jejich celkový majetek nepřesahuje hodnotu 3 miliony Kč.

V jednoduchém účetnictví vedou spolky následující účetní knihy, které uzavírají vždy za kalendářní rok:

  • peněžní deník,

  • knihu pohledávek a závazků

  • a pomocné knihy o ostatních složkách majetku (například knihu zásob nebo cenin dle potřeby).

Do šesti měsíců po ukončení účetního období sestavují spolky účetní závěrku, která se skládá z přehledu o majetku a závazcích a přehledu o příjmech a výdajích.

Velkou výhodou oproti běžnému podvojnému účetnictví je, že v peněžním deníku nemusíte evidovat náklady a výnosy ve sloupcích dal a má dáti. Využíváte evidenci příjmů a výdajů stejně jako u daňové evidence, která je výrazně jednodušší. Takže například příjmy evidujete ke dni, kdy vám dorazily na účet.

Tip: Přečtěte si podrobný článek o tom, jak vést účetnictví spolku.

Účetnictví spolku v programu Money S3

Abyste trávili co nejméně času papírováním a co nejvíc činností, kvůli které jste spolek založili, usnadněte si vedení jednoduchého účetnictví v účetním programu. Pro jednoduché účetnictví je oblíbený například účetní program Money S3.

Money S3 zjednodušuje například:

  • vedení peněžního deníku,

  • fakturaci,

  • evidenci majetku

  • nebo tvorbu výkazů pro úřady.

Účetní program obecně zjednodušuje administrativu tím, že udělá mnoho činností za vás. Například za vás předvyplní údaje na dokladech a v peněžním deníku, zkontroluje jejich správnost nebo předpřipraví dokumenty pro úřady.

Přímo v programu také vytváříte faktury, spravujete adresář kontaktů nebo importujete doklady z Excelu bez ručního přepisování. A hlavně máte všechny doklady a účetní informace o svém spolku na jednom místě.

Než si účetní program Money S3 pořídíte, vyzkoušejte si ho zdarma ve verzi Start. Ta obsahuje všechny funkce a můžete v ní pracovat až do přečerpání limitů (např. 500 záznamů v peněžním deníku). Následně můžete přejít na placenou verzi, nebo program opustit.

komerční sdělení


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
02.02.2024 09:16



0 +
 

Hlavní zprávy