Sokolov: Na obnovu Sokolovska můžou jít stovky milionů korun, město je chce využít

Přípravy plánů na transformaci Sokolovska pokračují. Na konci června stvrdili zástupci 23 měst, obcí a soukromých subjektů svůj společný záměr pracovat na rozvoji regionu, když podepsali tzv. Memorandum o společném postoji k rozvoji a transformaci Sokolovska.

dezinfekce

 Mezi signatáře Memoranda patří také například Karlovarský kraj nebo společnosti SUAS a Synthomer. Cílem je vytvoření projektů, které povedou k přeměně Sokolovska, která je nezbytná v důsledku útlumu těžby uhlí. Pomoci mají, mimo jiné, i peníze z Operačního programu Spravedlivá transformace určeného pro tzv. uhelné regiony.

Speciálně pro Sokolovsko, jakožto nejpostiženější region v Karlovarském kraji z hlediska těžby uhlí, jsou v rámci fondu Spravedlivé transformace alokovány finanční prostředky na oblast podpory s názvem Obnova území. Aktuálně jsou v ní k dispozici dotace za 160 milionů korun, dalších 220 milionů korun je naplánovaných pro tematické výzvy, které budou uveřejněné v září letošního roku. Z těchto finančních prostředků mohou obce pokrýt až 85 procent nákladů na své projekty.

Signatáři Memoranda se od jeho podpisu setkali poprvé v polovině července, aby zkoordinovali další kroky. Domluvili se na pravidelných schůzkách a vytvoření platformy pro sdílení plánů a zkušeností. Slibují si od toho zvýšení šancí na úspěšné získání dotací z dostupných programů, zejména v rámci výzev z Obnovy území.

Pro uskupení okolo Memoranda pracuje konzultační společnost Bee Partner, která má v oblasti přípravy projektů mnohaleté zkušenosti a v minulosti spolupracovala například s Moravskoslezským nebo Olomouckým krajem. BeePartner zpracovává pro oblast Sokolovska Plán spravedlivé územní transformace, který bude obsahovat zhodnocení současného stavu a zpracování návrhu, jakým směrem se má region v budoucnu ubírat.

Pro region se jedná o významnou příležitost, která může mít zásadní dopad na ekonomický, ekologický a sociální rozvoj celé oblasti. Sokolov je proto pevně odhodlán věnovat maximální pozornost těmto transformačním projektů a získat dostatečnou finanční pomoc pro jejich úspěšnou realizaci.

Zdroj: Město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy