Sokolov: Chelčického ulice i chodníky jsou po kolaudaci

Ulice Petra Chelčického se po letech dočkala nové vozovky, chodníku a také dešťové kanalizace. Cesta pro pěší mířící do průmyslové zóny a oblasti u čerpací stanice ONO je již pro chodce bezpečná. Dvě stavby města Sokolov za sebou mají kolaudaci a jejich oficiálnímu užívání už nic nebrání.

dezinfekce

Investiční akce města a Sokolovské vodárenské. Z celkových nákladů ve výši kolem 8,9 milionu korun (včetně DPH) představuje podíl města Sokolov zhruba 6,4 miliony korun a Sokolovské vodárenské přibližně 2,4 milionu korun. Konečné náklady města na realizaci projektu se ale ještě sníží o již schválenou dotaci přes 2,6 milionu korun. Poskytovatelem této dotace je Ministerstvo pro místní rozvoj z dotačního titulu „Podpora obnovy místních komunikací“. Žádostí do tohoto dotačního titulu bylo podáno celkem 47. Město Sokolov bylo jedním ze šesti úspěšných uchazečů, naše žádost byla na druhém místě. Stavební úpravy Chelčického ulice měla na starost společnost ALGON, která se umístila ve výběrovém řízení na prvním místě. Došlo na rekonstrukci vozovky a míst k parkování i části chodníku na začátku obytné zóny. Veškeré plochy a komunikace byly odvodněny a doplněnými o uliční vpustě, které jsou nyní napojeny do dešťové kanalizace. Součástí stavby byla rovněž výměna dešťové kanalizace a nové dopravní značení. Došlo na sjednocení šířkového uspořádání komunikace v jednotlivých částech ulice. Měnily se také vodovodní a plynové přípojky. Určité zpoždění, k němuž při této stavbě došlo, souviselo s výměnou vodovodu a plynovodu. V zemi totiž byly objeveny takzvané štětovnice (profily ze silného plechu, které zamezují sesuvům půdy) zasahující do trasy sítí a musely být postupně a velmi pracně odstraňovány. Další zdržení souviselo s nezbytnou ochranou stávajících sítí, které vedl v jiné trase a hloubce, než udávali jejich správci.

Do průmyslové zóny už vedou nové chodníky

Cesta pro pěší mířící do průmyslové zóny a oblasti u čerpací stanice ONO je již pro chodce bezpečná. Velmi rizikovým úsekem vede nový chodník za přibližně 6,2 milionu korun včetně DPH, jeho výstavbu financovalo město ze svého rozpočtu. Chodníky vlastně vznikly dva a navazují na sebe. První, krátký úsek, začíná ještě ve Slovenské ulici a končí v křižovatce s ulicí Závodů míru. Odtud pokračuje další část až k budované okružní křižovatce u ONO. Tu staví kraj a bude definitivně dokončena letos na jaře. Oba chodníky mají živičný povrchem. Podél chodníku je nově uloženo kabelové vedení. Město se na této velké dopravní stavbě podílí právě oběma chodníky a dále veřejným osvětlení podél chodníků a součástí jím financované akce byla také oprava římsy mostu přes Lobezský potok. Náklady města mohou ještě klesnout za předpokladu, že získá dotaci z výzvy č. 21 MAS Sokolovsko – IROP „Řešení dopravní infrastruktury VI“, o kterou již požádalo. Předpokládaná výše dotace se pohybuje kolem dvou milionů korun.

Zdroj: Město Sokolov



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy