Seniore, buď ve střehu!

Rok 2023 jde do finále, ale než se přesuneme do nového roku, přichází adventní čas, na který se všichni tak těšíme. První svíčku na adventním věnci zapálíme již tuto neděli 3. prosince 2023.

dezinfekce

Předvánoční čas je spojený s nakupováním dárků, a tak obchodní centra čeká nápor nakupujících návštěvníků. Předvánočního shonu, lidské nepozornosti či dobrosrdečnosti využívají nejen kapsáři, ale také různí podvodníci a zloději. Díky těmto vlastnostem končí v jejich sítích především lidé staršího věku. 

Z tohoto důvodu si policisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje připravili preventivní projekt s názvem „Seniore, buď ve střehu!“, který navazuje na dva předešlé projekty z roku 2021 a 2022 a je financován z Programu Ministerstva vnitra v oblasti prevence kriminality. 

Během celého adventu tak mohou občané potkat policejní preventisty po celém Karlovarském kraji především v blízkosti obchodních domů, které jsou nejvíce navštěvovány právě seniory. První zastávka již proběhla během tohoto týdne v Karlových Varech a v Ostrově a postupně budou následovat další např. v Sokolově, Chebu, Mariánských Lázních aj. Pro seniory máme připraveny letáčky s preventivními radami jak se nestát obětí pachatele trestné činnosti, jehož součástí je i křížovka s důležitou radou v tajence. Obdržet dále mohou velmi oblíbený stolní kalendář pro rok 2024, který je plný ilustrovaných obrázků a důležitých preventivních rad. Součástí kalendáře jsou i důležité kontakty na tísňové linky. Připraveny máme také různé drobné preventivní předměty jako např. přívěšky s žetonem do nákupního košíku, reflexní pásky, boxy na léky apod. 

K projektu jsou připraveny i preventivní audiospoty na problematiku podvodných sms zpráv, kapsářů, plateb kartou a výběrem z bankomatů a online nákupů, které poběží během celého adventu v Českém rozhlasu. Tyto audiospoty mohou slyšet i návštěvníci při svých nákupech v různých obchodních domech po celém Karlovarském kraji.

Těm, kterým se s policejními preventisty nepodaří setkat, připomínáme alespoň pár základních důležitých preventivních rad:

Jak se bránit proti kapsářům?

- Nenechávejte své tašky, batohy a jiná příruční zavazadla v nákupních vozících.

- Nenoste u sebe velkou finanční hotovost.

- Bezpečnostní kód k platební kartě noste odděleně od karty.

Na co si dát pozor v případě online nákupů?

- Chybějící, neúplné, podezřelé, chaotické obchodní podmínky e-shopu.

- Chybějící nebo záporné reference a hodnocení zákazníky.

- Platba za objednané zboží pouze předem, dobírka není možná.

Jak se chránit při výběru peněz?

- Nikdy nenechávejte u své platební karty poznamenaný PIN kód.

- Svou platební kartu zásadně nikomu nepůjčujte.

- Nezadávejte v blízkosti cizích osob svůj PIN kód.

Varování na podvodné sms zprávy!

- Telefonní číslo odesílatele může připomínat nebo přímo napodobovat například banku, úřad, aj.

- Cílem útočník je přinutit Vás k platbě nebo vyzrazení citlivých údajů o Vaší osobě či online bankovnictví.

- Pokud v odkazu SMS nepoznáte, na jaké stránky Vás navedou, neklikejte na něj. 

Policejní preventisté Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje Vám přejí krásné prožití adventního času bez jakékoli úhony a nepříjemností. 

kpt. Bc. Zuzana Churaňová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy