Říjen – měsíc kybernetické bezpečnosti

Počet trestných činů v kyberprostoru neustále roste. V roce 2021 bylo v celé České republice registrováno 9 518 trestných činů v kyberprostoru, přičemž v roce 2022 jich bylo evidováno již 18 884. Za první pololetí roku 2023 je to již 10 219 trestných činů. Jednou z priorit v oblasti prevence, je edukace a zvyšování povědomí o trestné činnosti, která je páchána v kyberprostoru.

dezinfekce

Říjen - Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti, koordinuje Agentura Evropské unie pro kybernetickou bezpečnost (ENISA). Jedná se o každoroční osvětovou kampaň, která probíhá napříč EU s cílem propagovat a posílit kybernetickou bezpečnost a zvýšit povědomí o všech nástrahách, které v kyberprostoru číhají. 

Zapojeni do této kampaně jsou i preventisté z Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje. Ti pravidelně vstupují v rámci preventivních aktivit do škol s preventivním programem Tvoje cesta onlinem, který je jedním ze třech pilířů jednotného konceptu policejní prevence. Tvoje cesta onlinem je preventivní projekt, jehož cílem je ukázat dětem na vybraných případech způsoby, jakým internetoví predátoři oslovují své potenciální oběti, jak s nimi manipulují a jakých veřejně dostupných informací využívají. Policejní preventisté zároveň dětem dávají i doporučení, na koho se obrátit a hlavně jakých rizikových ukazatelů si při komunikaci s osobou na internetu všímat.

Z důvodu narůstající kyberkriminality realizují policisté také preventivní besedy pro zaměstnance různých institucí. Od letošního května již zavítali na Městský úřad do Chebu, Aše, na Krajský úřad v Karlových Varech. V současné době se bude beseda dále realizovat na Magistrátu města Karlovy Vary. V plánu jsou i další Městské úřady a další instituce. V rámci projektu chtějí policisté více vzdělat veřejnost - ukázat lidem, jak probíhají kybernetické podvody a naučit je, jak jim nenaletět. Cílem je, že by tyto proškolené osoby přádající získané informace dalé, např. svým kolegům, ale i rodině apod. 

Ministerstvo vnitra se rozhodlo zapojit do Evropského měsíce kybernetické bezpečnosti vydáním brožury s 10 základními pravidly, jak se chovat na sociálních sítích. V té zábavnou formou radí, čeho se na sítích vyvarovat. Brožura, která obsahuje i verzi pro starší (tzv. boomer verzi), je určena pedagogům, preventistům, rodičům, dětem a zkrátka všem, kdo se v online světě pohybují a chtějí se vyvarovat rizikového chovaní.

POLICISTÉ RADÍ:

Především být za každou cenu obezřetní a jakýkoliv krok si důkladně promyslet a nenechat se do něčeho tlačit.

Pamatujte si, že žádná banka nepotřebuje Vaší pomoc při řešení krizových situací.    

Vždy se zamyslete nad tím, kam vypisujete citlivé údaje, nebo přeposíláte peníze.

Pamatujte si, že pachatel dokáže napodobit jakékoliv tel. číslo, či e-mailovou adresu.

Neposkytujte žádné údaje ze zadní strany platební karty, stačí uvést pouze číslo Vašeho účtu a částku, kterou má kupující poslat.

Přijde-li vám nějaký odkaz s výzvou k platbě nebo zadání citlivých údajů, buďte obezřetní. Přestože se tváří jako oficiální stránky, obvykle se jedná o stránky falešné.

Nikdy neumožňujte vzdálený přístup do svého zařízení nikomu, komu zcela nedůvěřujete.

kpt. Bc. Zuzana Churaňová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy