Region: Ostrovská jednička žije pohádkou

Základní školou v Ostrově se linou tóny známé písně od Karla Svobody: Kdepak ty ptáčku hnízdo máš... Na chodbách se blýskají střevíčky, poletují sovy a z obrázků se usmívají načesané princezny a stateční princové. Celá škola slaví padesáté výročí pohádky Tři oříšky pro Popelku.

dezinfekce

Škola už od začátku září žije tématem, které si zvolila pro letošní podzim, a slavná pohádka režiséra Václava Vorlíčka baví děti i po padesáti letech. V rámci projektu Tři oříšky pro Popelku měly děti během září a října různé úkoly: Vytvořit plakát na téma „Hledá se princezna“, Vyrobit scénu z pohádky, kde budou známé postavy, postavit hrad Švihov nebo zámek Moritzburg – vytvořená díla má možnost veřejnost ohodnotit na facebookovém profilu školy a rozhodnout tak o vítězi. Dále pak měli žáci napsat povídku o tom, co se stalo s princem a Popelkou po svatbě,vymyslet příběh jedné z postav nebo napsat báseň na téma Popelka. V rámci hudební výchovy se děti naučily známé písničky, nejen ze Tří oříšků, ale i z původní pohádky o Popelce.
Jedním z vrcholů celého projektu byla návštěva herce Pavla Trávníčka, který v pohádce ztvárnil prince (do Ostrova přijel v rámci Festivalu Oty Hofmana, jenž má letosTři oříšky pro Popelku jako jedno z témat). Děti z prvního stupně si pro něho přichystaly uvítání písní, a také tanecv kostýmech princů a princezen. Herec postupně prošel celou školu v doprovodu své manželky a ředitele školy Helmuta Harzera a měl možnost prohlédnout si a ohodnotit práce žáků. Jak sám později uvedl v rozhovoru, díly i školou byl nadšen.

Dalším vrcholem akce bude – v rámci tradiční podzimní slavnosti – školní ples, který se uskuteční na konci října. Přichystána jsou pěvecká i taneční představení, pohádkový videomapping, strašidelná stezka školou, ale i mnohá další překvapení, která jsou zatím pro děti tajemstvím.

Na žáky, jejichž práce budou nejlépe ohodnoceny, čeká v prosinci odměna v podobě výletuna zámek Moritzburg a vánoční trhy v Německu. Rozhodně setedy děti mají ještě na co těšit.

Za ZŠ Masarykova Ostrov LenkaČalounová

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy