Region: Na evropském šampionátu v Portugalsku startovaly za Česko také chebské basketbalistky

Ve dnech 10. 7. - 17. 7. 2023 pořádala Evropská basketbalová asociace (ESBA) Mistrovství Evropy s otevřenou účastí ostatních států v Portugalské Abufeiře, okres Faro. Město u Atlantického oceánu má 13 tisíc obyvatel a je součástí nejjižnější provincie Algarve.

dezinfekce

Mezinárodního turnaje se zúčastnilo na 1 200 veteránů hrajících basketbal, ve věkových kategoriích 35+ až 75+ u mužů (77 družstev) a 35 + až 60+ u žen (37 družstev). Tým KIWI Praha (součástí týmu byly 4 hráčky z Chebu: Alena Potužáková, Hana Berkovcová, Iveta Loucká a Hana Červenková), hrál věkovou kategorii 60+ a sehrál v základní části 4 zápasy. S italským družstvem Zlaté hráčky Itálie české družstvo prohrálo o 1 bod (27:26).  

Ani druhý zápas s družstvem Velké Británie FIMBA GB O60 se českým basketbalistkám nepovedl a prohra o 5 bodů (40:35) je hodně mrzela. S týmem Zeltenes Lotyško, který měl velkou výškovou převahu, české basketbalistky prohrály o 8 bodů (37:29). Poslední zápas ve skupině hrála děvčata s německým týmem. Toto utkání se českým basketbalistkám vydařilo a vyhrála o 15 bodů (43:28). Po vyhodnocení všech ostatních zápasů měly české veteránky šanci hrát o bronzové medaile s družstvem Velké Británie. Zápas se odehrál dne 17. 7. 2023 v místní hale školského zařízení (mimochodem tělocvičny s dobrým povrchem a velmi vyhovujícími podmínkami na všechny míčové sporty.) České basketbalistky celý zápas prohrávaly (v jedné fázi až o 9 bodů). Byl to náročný a síly ubírající zápas s tím, že 11 vteřin před koncem české veteránky vedly o 1 bod. Bohužel medaile se nekonala, 6 vteřin před koncem utkání rozhodla zápas děvčata Velké Británie ve svůj prospěch a utkání skončilo se skórem 45:44 v neprospěch českých basketbalistek. V závěru již děvčatům odcházely síly a opustilo je i sportovní štěstí. Fotogalerie a informace o výsledcích jsou k nahlédnutí na stránkách https://esba-basket.com/albufeira-2023).

Celá atmosféra turnaje byla na hřišti bojovná a mimo hřiště velice příjemná. Návštěva Portugalska zanechala u jednotlivých hráček mnoho sportovních, společenských a kulturních zážitků, na které budou vzpomínat. Chebské basketbalistky si vzpomněly i na vynikající hráčku Zoju Musilovou, na trenéry košíkové Miloše Novotného, Zdeňka Chocholatého, organizátora sportovních akcí Jirku Zemánka a do basketbalového nebe jim zaslaly pozdravy.

Chebské hráčky Alena Potužáková, Hana Berkovcová, Iveta Loucká a Hana Červenková děkují městu Cheb za poskytnutí dotace na částečnou úhradu nákladů spojených s účastí na turnaji (32 000 Kč) a také za zajištění drobných předmětů, které byly v rámci zápasů předány hráčkám jednotlivých týmů.

Zdroj: Mšsto Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy