Region: Na Božím Daru opět startuje Ježíškova pošta

Potřicáté se s jedinečným vánočním razítkem z Božího Daru rozletí do celého světa vánoční přání, pohlednice i dopisy. Od 1. prosince bude Ježíškova pošta, Pošta Partner v krušnohorském městečku, jak by řekli místní, „štemplovat“ příležitostným vánočním razítkem. A to samozřejmě ručně!

dezinfekce

Letošním motivem je vznášející se anděl, který drží stuhu s nápisem Boží Dar. Jeho autorem je akademický malíř Jan Ungrád, mezi jehož další profese patří také užitá grafika, tvorba scénářů a režie animovaných filmů. Podobně jako Ježíšek má Jan Ungrád k dětem ve své filmové a televizní tvorbě velice blízko. Připomeňme jeho Domeček u tří koťátek, Jak postavit sněhuláka, Kryštof a nebeský kůň a další.

První speciální vánoční edice se datuje do roku 1994. S Danielou Tautermannovou z Infocentra Boží Dar jsme nahlédli do historie příležitostných vánočních razítek. „První vánoční razítko znázorňovalo vánoční stromeček. Ze symbolů Vánoc jsme v uplynulých třiceti letech razítkovali motivy kapra, zvonečku, dárků, nebo svíčky. Na vánočním razítku se objevovaly také biblické náměty – narození Krista, příchod Tří králů nebo zjevení komety. Nejčastěji se ovšem v třicetileté historii vyskytoval malý Ježíšek v různých podobách jako symbol naší vánoční pošty,“ popisuje Daniela Tautermannová, pracovnice Infocentra Boží Dar. „V muzeu Boží Dar si můžete prohlédnout kompletní sadu otisků, které jsou v současnosti už sběratelskou raritou,“ dodává paní Tautermannová.

Příležitostné vánoční razítko mohou získat děti i dospěláci, nadšenci i filatelisté pouze od 1. do 23. prosince 2023. Ani po třech desetiletích neklesá zájem o jedinečný suvenýr v České republice, ale zásilky míří i daleko za oceán, do USA, Malajsie či Austrálie.

Jaký bude 30.ročník pro vánoční razítko? Orazítkuje Ježíškova pošta více než rekordních 386 kilogramů (2016) vánočních přání a dopisnic? Nebo čeká pracovníky infocentra a Pošty Partner na Božím Daru „pouze“ průměrných 340 kg? To bude záležet i na vás! Napište proto Ježíškovi včas!

(2020: 347 kg, 2021: 332 kg, 2022: 313 kg.) 

Od 1. do 23. prosince můžete vánoční razítko získat i vy. Jak správně postupovat?

1. Napište Vaši pohlednici, vánoční dopis nebo přání Vašim blízkým nebo známým.

2. Napište na Vaši zásilku určenou k orazítkování cílovou adresu.

3. Ofrankujte Vaši zásilku poštovní známkou odpovídající poštovnému do místa určení.

4. Váš pohled, dopis nebo přání vhoďte osobně do Ježíškovy schránky na Božím Daru nebo zašlete v obálce na adresu Vánoční pošta, Boží Dar 1, 36262 Boží Dar.

5. Vaši vánoční zásilku orazítkují pracovníci Infocentra a Pošty Partner od 1. do 23. prosince příležitostným vánočním poštovním razítkem a odešlou zpět na na Vámi uvedenou adresu.

Adresa Ježíškovy pošty:

Vánoční pošta
Boží Dar 1
362 62 Boží Dar

Více informací na www.bozidar.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy