Region: Hrad Loket je nejoceňovanějším v kraji podle uživatelů Map Google

Nejoceňovanějším hradem nebo zámkem Karlovarského kraje je podle uživatelských recenzí na Mapách Google hrad Loket. Ředitelka hradu Jana Těžká tento týden převzala od Googlu Křišťálový špendlík – unikátní cenu, kterou vytvořilo české sklářské studio KLIMCHI. Ocenění na závěr prázdninové sezóny postupně obdrží hrady a zámky v každém kraji Česka.

dezinfekce

Hrad Loket je více než 800 let staré sídlo. Původně pohraniční pevnost se tyčí na žulovém masivu, který obtéká řeka Ohře. Během nepokojů proti králi Janu Lucemburskému zde po tři měsíce vězní tříletého Václava, pozdějšího římského císaře Karla IV. Zajímavostí je hradní rotunda zasvěcená sv. Anežce z konce 12. století – s vnitřním průměrem 3,6 metru nejmenší na světě, která byla objevena až v roce 1966. Mezi další zajímavosti patří také loketský meteorit, který je pravděpodobně nejstarším zdokumentovaným českým meteoritem, jeho přesná datace dopadu není známa, odhadována je na 14. - 15. století. Návštěvníci zde najdou také expozice porcelánu, zbraní, sbírky bývalého městského muzea a také prostory bývalé věznice s působivou výstavou útrpného práva. 

„Toto ocenění utvrzuje celý kolektiv zaměstnanců hradu v tom, že jejich přístup nejen k provozu hradu, ale i jeho správě a prezentaci je na vysoké úrovni a je pozitivně odměňován návštěvníky prostřednictvím recenzí. Jedná se o magické místo s jedinečnou atmosférou, kterou nepochybně vytváří nejen hradní areál sám o sobě, ale i jeho zaměstnanci,“ říká Jana Těžká, ředitelka hradu Loket.

Mezi nejoceňovanější hrady a zámky v Karlovarském kraji patří dále hrad a zámek Bečov nad Teplou nebo zámek Kynžvart. I tyto památky získaly od svých návštěvníků velmi vysoká hodnocení.

Ocenění poputuje do všech krajů a ukáže rozmanitost Česka

Ocenění se v České republice uděluje již podruhé, v loňském roce Křišťálový špendlík získaly  podniky s nejlepším hodnocením na Mapách Google ze sektoru pohostinství a gastronomie. Letos byly oceněné památky vybrány na základě několika kritérií, mezi které patřil počet hvězdiček, celkový počet recenzí a správně vyplněný profil na Mapách a ve Vyhledávání Google ke konci května 2023.
„Gratulujeme hradu Loket k získání Křišťálového špendlíku. Cenu sice předává Google, je to však spíše ocenění ze strany návštěvníků, kteří hrad navštívili a zanechali na Mapách pozitivní hodnocení,“ vysvětluje Iva Fialová, mluvčí společnosti Google. „Mapy Google mohou být skvělým pomocníkem při plánování výletů a jsme rádi, že je lidé využívají. Vedle užitečných recenzí od ostatních návštěvníků zde uživatelé najdou také kontakty nebo otevírací doby památek. Mapy nabízí také ekologické trasy, které díky zapojení AI umožňují ušetřit palivo nebo elektřinu a snížit uhlíkovou stopu při cestování za krásami Česka autem,” doplňuje.
Křišťálové špendlíky, vyrobené ve sklárně v Kamenickém Šenově, odkazují nejen na špendlíky v Mapách Google, ale současně i na domácí sklářskou tradici. Stejně jako loni je navrhlo české studio KLIMCHI. 


Kompletní seznam oceněných hradů a zámků ze všech krajů ČR bude znám na přelomu srpna a září 2023. Lidé jej také najdou na www.kristalovyspendlik.cz.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy