Mírová: Skalní stěny chráněné geosítěmi budou do dvou let zbaveny náletové vegetace

Skalní stěnu nad silnicí u obce Mírová, která je proti pádu kamenů v současné době zajištěna ochrannými sítěmi, budou nadále společnými silami udržovat příspěvkové organizace Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary (LLPKV) a Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje (KSÚSK).

dezinfekce

Vyplývá to z jejich dohody o vzájemné spolupráci. LLPKV přitom zajistila ořez náletových dřevin a v dalších letech se postará o to, aby již na svahu neobrazily. Jejich růst totiž narušuje povrch skály a může být příčinou případného uvolnění kamenů. Pokud se potvrdí efektivita zvoleného postupu, bude využit i na jiných místech, například u skalní stěny nad ulicí Slovenská v Karlových Varech.

Dohoda o spolupráci obou organizací reaguje na význam a náročnost údržby skalních stěn, které jsou proti pádu úlomků skály na silnici zajištěny ochrannými sítěmi. „I takto zabezpečené svahy podléhají erozi a zarůstají vegetací adaptovanou na extrémní podmínky, tedy zejména invazním trnovníkem akátem,“ vysvětluje ředitel LLPKV Stanislav Dvořák. Mechanické odstranění dřevin pomocí lidských zdrojů je přitom z dlouhodobého hlediska neefektivní, a navíc nebezpečné z důvodu nestability povrchu.

 „Cílem dohody je nastavení systému, který zkvalitní spolupráci KSÚSK a LLPKV na zajištění ochrany svahů před zarůstáním vegetací,“ popisuje důvod vzájemné domluvy obou organizací radní Petr Bursík. Spolupráce přitom zahrnuje vypracování metodiky režimu údržby a její následnou realizaci. „Pokud bude nastavený režim údržby účinný, můžeme ho využít i na dalších místech, jako je například skála nad silnicí v ulici Slovenská v Karlových Varech,“ doplňuje ředitel KSÚSK, Jiří Šlachta.

Po dvou letech by měl být svah již bezúdržbový

Prvním krokem bylo vyřezání dřevin ve svahu v blízkosti obce Mírová pomocí vysokozdvižné plošiny. Opakovanému zarůstání však bude nutné předcházet následným chemickým ošetřením. „Naším úkolem bude vytvořit vhodnou směs k postřiku, která bude dostatečně efektivní a zároveň šetrná k životnímu prostředí,“ popisuje další postup ředitel Dvořák a pokračuje: „Dále bude rozhodující naplánovat správně načasování a četnost zásahů tak, aby se zeleň ve svahu nestihla zmladit. Postřik přitom bude aplikován jen lokálně, na místě, kde dřevina obráží, aby nezasáhl její okolí.“ 

Vypracování vhodného režimu údržby potrvá dva až tři roky. Po této době by se již mělo potvrdit, že je zvolený postup skutečně účinný a svah již dále vegetací nezarůstá. Výsledky spolupráce se tak stanou významným krokem v oblasti prevence vedoucí ke zvýšení ochrany skalních stěn v Karlovarském kraji. 

Perspektivu dohody do budoucna oceňuje neuvolněný zastupitel Karlovarského kraje pro oblast dopravy Jan Bureš: „Mám radost z dohody, která nastaví systém spolupráce mezi organizacemi KSÚSK a LLPKV a povede k metodickému zajištění péče o svahy nad silnicemi v Karlovarském kraji i v budoucích letech. Cílem přitom není nic menšího než zvýšení bezpečnosti jízdy v těchto úsecích – z čehož bude mít praktický užitek každý řidič.“

Zdroj: Magistrát města Karlovy Vary


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy