Karlovy Vary: La Hospoda připravuje žáky gastro oborů (TV Západ)

V pátek 14. června došlo ke slavnostnímu otevření podniku La Hospoda na nábřeží Jana Palacha v Karlových Varech. Jedná se o pilotní vzdělávací projekt krajského odborného vzdělávání. Hlavním cílem této koncepce propojení veřejného sektoru se špičkovou gastronomií je zvýšení kvality a prestiže odborného školství. Partnery jsou EASYFOOD SERVICE s.r.o., Střední škola stravování a služeb Karlovy Vary a Karlovarský kraj.

dezinfekce

„Základní činností naší školy je kromě teoretického vyučování vytvářet podmínky a organizovat praktické vyučování. V prudkém vývoji, který dnes je, potřebujeme kvalitní zázemí a kvalitní podmínky. A protože kvalitní podmínky a zázemí si buď můžeme sjednat smluvně např. u hotelových partnerů, hotelových společností, kde naší žáci praktikují, tak samozřejmě kvalitní podmínky potřebujeme i v našich vlastních  zařízeních. Proto jsme se s ohledem na tyto požadavky obrátili a získali kontakt na partnera, který byl ochoten s námi jít do velmi zajímavého projektu, kdy se do synergie dostává zájem komerční podnikatelské praxe s potřebami školy. Společnou cestou jsme vytvořili unikátní projekt, kdy jsme pro žáky vytvořili restaurační provoz, kde oproti dřívějšímu stavu budou mít skvělé podmínky pro praktické vyučování, a to jak po stránce používání surovin, výrobních procesů a metod zpracování, tak po stránce nabídky a kvality služeb, obsluhy atd. Tzn., že oproti tomu, jak jsme dříve středisko provozovali, s tím, že jsme byli zatíženi legislativními podmínkami platnými pro příspěvkovou organizaci, tak tím, že jsme tuto činnost začali organizovat s komerčním partnerem, jsme dozráli do úplně nové dimenze. V podstatě jsme vytvořili modelový případ toho, jak by asi spolupráce veřejné školy, zaměřené na odborné vzdělávání a komerční praxi, doopravdy měla vypadat,“ popsal ředitel Střední školy stravování a služeb Karlovy Vary Jiří Neumann.

V provozu spolu se svými pedagogy se již zaučuje zhruba 50 až 60 žáků školy. A na zvýšené nároky si nijak nestěžují.

„Žáci reagují mimořádně pozitivně. Už když jsme restauraci připravovali společně s partnerem k provozu, tak na žácích bylo vidět, že je to ohromně motivuje. Protože, pokud žáky máte vzdělávat v nějakém oboru, potřebují mít prostě zájem, lásku k oboru a motivaci. A když viděli, do jakého kvalitního prostředí přicházejí, s jakými kvalitními surovinami budou pracovat a jaké postupy budou používat, tak to pro ně bylo natolik motivující, že jsou šťastní, spokojení a každý se nám hned strašně těší do práce,“ netajil se s radostí ředitel Neumann.

„My už nyní, za ten jeden měsíc, co jsme v kontaktu s učni, vidíme změnu v jejich náladě, to nadšení, radost k práci, kdy nám říkají, že za jeden den se dověděli víc jak za půl roku, což je krásné, obrovská radost a potvrzení toho, že jdeme správnou cestou,“ přidal se šéfkuchař a jednatel partnerské společnosti Jan Krajč.

Žáci budou pronikat do tajů středoevropské kuchyně s důrazem na principy sezónních surovin a využívání odkazů velikánů české gastronomie. 

„Ty naše základy jsou opravdu poctivé. Jak se má správně vařit, tak se bude vařit i zde. Poprvé vlastně pochopili, že se dá smažit i na másle, najednou zjišťují, že i sádlo je fajn věc pod základ. Každá gastronomie má něco, ta česká také. Naše filozofie je barva, chuť, konzistence, která se samozřejmě promítne do české kuchyně. Ale poctivost vaření, ten krásný základ, to je to, co se naučí. Ve spolupráci s paní provozní sledujeme přesně učňovský plán, kdy musí pochopit a naučit se - smažení, vaření,  dušení, pečení, druhy masa, zeleniny atd. Toto vše s nimi ve spolupráci probereme. Oni se navíc naučí a skutečně uvidí tu zeleninu v ruce,“ dodal Krajč.

„Projekt tohoto typu je pravděpodobně první v republice, protože o jiném takovém nevíme. Existují projekty, ale z jiných oborů. Pro nás je to první vykročení tímto směrem. Je to otázka tzv. duálního vzdělávání, kdy ve spolupráci s budoucími zaměstnavateli a se soukromým subjektem dokážeme lépe připravovat odborníky. Pro mě, kdyby tento projekt našel následovníky i v jiných oborech, byl bych hrozně rád. Kraj do projektu vkládá svoje nemovitosti, tzn. budovu a prostory restaurace. Soukromý investor vložil svoje investice do modernizace a estetické úpravy prostorů. Vznikla z toho docela dobrá symbióza – dobrá spolupráce,“ přidal pohled Karlovarského kraje jeho radní pro školství Jaroslav Bradáč.

Projekt má mít pozitivní dopad i na kvalitu učitelů odborného výcviku školy a jejich odborný růst. Dalším záměrem projektu je postupně rozvinout i polohu vzdělávacího střediska kraje pro gastronomické obory.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy