Karlovy Vary: Kraj chce iniciovat zprovoznění krematoria (TV Západ)

Zpráva o ukončení provozu karlovarského krematoria vyvolala řadu reakcí nejen mezi diváky naší televize, ale i na oficiálních místech. Karlovarský kraj považuje situaci za problém, který hodlá ve spolupráci s dalšími městy včetně Karlovými Vary řešit.

dezinfekce

„V každém kraji je krematorium. Měl by jím disponovat i Karlovarský kraj. Současným provozovatelem a vlastníkem krematoria je město Karlovy Vary. Je velkou ostudou, že to město nechalo dojít do nynějšího stavu, protože stávající nájemce – paní Fořtová - byla ochotna si pec pořídit na své náklady. Byla ochotna si vzít úvěr za podmínky, že dostane řádnou nájemní smlouvu. Toto se ale bohužel nerealizovalo a zašlo to až do současného stavu. Chápu, že jsou občané rozhořčeni. Nesouhlasím s tím. Myslím si, že město Karlovy Vary postupuje špatně, a že by mělo vynaložit veškeré úsilí, aby pec byla v co nejkratší době znovu v provozu. Teprve poté by mělo řešit, zda by popřípadě mělo být v budoucnosti krematorium vybudováno někde jinde, aby nebylo - jak argumentuje pan primátor, že je špatně, že je v centru města Karlových Varů -  tak bych chtěla podotknout, že krematorium je zde od roku 1933. Jsem přesvědčena o tom, že pokud by město Karlovy Vary pořídilo novou pec, kdy technologie jdou dnes tak kupředu, protože ta stávající je už stará 20 let, jistě by ta nová měla takové parametry, a to i z hlediska ekologické zátěže nebo popř. dalších parametrů, daleko lepší než stávající,“ uvedla hejtmanka kraje Jana Vildumetzová.

V minulém týdnu proběhla schůzka mezi hejtmankou a primátorem Petrem Kulhánkem za účasti současného provozovatele.

„Když došlo minulý srpen k havárii pece, tak jsme zvažovali opravu, novou pec či využití externí služby.  V průběhu rozhodování začal fungovat systém, který funguje dnes, tzn. využívání žehu ve Vysočanech v severních Čechách a jako takový se ukázal naprosto funkční, bez dopadu na cenu služby, provoz obřadu a následně zpopelnění. Proto, když jsme vzali v úvahu skutečnost, že současné krematorium leží v území, kde v roce 1933 vzniklo a bylo na okraji města, mimo jakoukoli zástavbu a dnes je uprostřed intravilánu, uprostřed sídliště a v průběhu osmi let získáváme hodně negativních ohlasů na to, že tam ta služba je, po vzetí v úvahu všech těchto faktorů včetně ekonomiky, kdy nová pec je investičně zhruba o 12 milionech korun, jsme došli k rozhodnutí, že primárně v intravilánu města pec být nemá a pokud máme zajištěn funkční model, který funguje rok a máme garanci i pro léta příští včetně garantované kapacity a cenové úrovně, budeme systém využívat dále. Tzn., že budeme rekonstruovat obřadní síň, aby to bylo důstojné místo, nicméně žeh jako takový bude probíhat v severních Čechách. Dnes to není tak, že na obřadu, když přímo dojde k poslednímu rozloučení, probíhá žeh. Obřadu se koná „x“ a k žehu dochází jen někdy. Tzn., co je zde nový prvek, je pouze přeprava zesnulých do krematoria ve Vysočanech, ale jinak je systém – model úplně stejný,“ kontruje primátor Kulhánek.

Kraj chce situaci krematoria řešit v součinnosti s ostatními městy v regionu. Jednou z možností je vybudování krajského krematoria.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy