Karlovy Vary: Budovu B krajského úřadu čeká modernizace

Modernizace stávajícího pracovního zázemí pro krajské úředníky, vytvoření vstřícného prostředí pro občany s nabídkou profesionálních služeb veřejné správy a snížení energetické náročnosti budovy, včetně zefektivnění její správy - to vše je cílem připravované proměny budovy B Krajského úřadu Karlovarského kraje.

dezinfekce

Využita bude metoda Design&Build&Performance, v rámci níž budou projekt, realizace i provoz objektu svěřeny do rukou jednoho subjektu. S vypsáním veřejné zakázky na dodavatele se počítá do konce letošního roku.

V roce 2001 vzniklo v areálu bývalých kasáren Dvory sídlo Krajského úřadu Karlovarského kraje, a to rekonstrukcí budov sloužících původně k ubytování vojáků. Jednou z nich byla také budova B, pětipodlažní objekt se zastavěnou plochou o rozloze 920 m2. V současnosti se zde nachází 79 kanceláří, v nichž pracuje na 140 úředníků.

„Po více než dvaceti letech provozu má tato budova již to nejlepší za sebou a je v nevyhovujícím technickém stavu. Její dispoziční řešení neodpovídá standardům dnešní doby a chybí zde i potřebná kapacita pro probíhající jednání. Pokud jde o energetickou náročnost objektu, tak ta je do budoucna rovněž neudržitelná. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli, že necháme zpracovat tři architektonické studie, prostřednictvím nichž získáme různé pohledy na to, jak pojmout rekonstrukci tohoto objektu. Tu je zároveň potřeba vnímat komplexně i ve vztahu k ostatním budovám v areálu krajského úřadu. Celý projekt je navíc pojatý jako pilotní. Počítáme totiž s tím, že výsledné inovativní přístupy k proměně budovy veřejné správy budeme moci aplikovat na jiné objekty v majetku kraje,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Dokončené studie budou odevzdány do 18. září tohoto roku, přičemž poté budou formou prezentací představeny jak hodnotící komisi, tak vedení krajského úřadu a jeho zaměstnancům. Hodnoceny budou širokým spektrem kritérií s důrazem na šetrnost k životnímu prostředí, ale i na kvalitu technologického, dispozičního a estetického řešení. Pro dosažení objektivního posouzení bylo k celému projektu přizváno také Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT a další specialisté. Hodnocení všech studií bude následně předloženo Radě Karlovarského kraje nejpozději na začátku listopadu.

„Protože se při výběru zhotovitele jedná o poměrně složitý proces, byla uzavřena smlouva na administraci veřejné zakázky s advokátní kanceláří. Ukončení zadávacího řízení a uzavření smlouvy s vybraným dodavatelem lze očekávat v první třetině příštího roku. Metodu, kterou jsme pro tento typ zakázky zvolili, využívají orgány statní správy i soukromé subjekty po celé České republice již řadu let a je hodnocena velmi kladně. Naší snahou je celý proces co nejvíce zefektivnit a výrazně zkrátit. Zároveň počítáme s tím, že co největší část nákladů na realizaci projektu pokryjeme z dotačních programů,“ dodal hejtman Petr Kulhánek.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy