Karlovarští celníci zajistili v loňském roce zboží v hodnotě téměř 70 milionů korun

Hlídky v terénu se zaměřují na kontroly subjektů, tržnic, ale i kamenných obchodů, především na značení tabákových výrobků či značení lihu, pátraní po zboží uniklém celnímu dohledu, či nelegální přeshraniční přepravu zboží a další činnosti v rámci svých kompetencí.

dezinfekce

V roce 2023 provedli karlovarští celníci téměř 250 kontrol se zaměřením na značení vybraných výrobků a prokázání jejich zdanění, z nichž byla více než polovina pozitivních. Zajistili přes 3 000 litrů alkoholu, bezmála 50 tisíc kusů cigaret a více než 6 kg tabáku. Hodnota zajištěného zboží dosáhla téměř 2 milionů korun, únik na spotřební dani byl vyčíslen na 564 tisíc korun. 

Při 90 pozitivních kontrolách tržnic, ale i kamenných obchodů v regionu, bylo zajištěno více než 13 000 kusů zboží podezřelého z porušení práv duševního vlastnictví. Prodejci zboží nabízeli jako originály světoznámých značek, nejčastěji se jednalo o textilní výrobky, obuv, galanterii, elektroniku, ale také hračky, prací prášky, rostlinné postřiky či padělky elektronických cigaret. Hodnota zboží vyjádřená v cenách originálních výrobků by dosahovala výše téměř 64 milionů korun.

Hlídky mobilního dohledu Celního úřadu pro Karlovarský kraj se zaměřily mimo jiné také na odhalování nelegální přeshraniční přepravy zboží, při němž jim často pomáhají speciálně vycvičení služební psi. V některých případech probíhají kontroly společně s německými kolegy, a to na území obou států, v rámci vzájemné spolupráce pod pracovním názvem COOPERATION DE. V loňském roce provedli čeští a němečtí celníci společně téměř 40 kontrol s pozitivním výsledkem. 

V roce 2023 zajistili karlovarští celníci v průběhu 60 kontrol přeshraniční přepravy na pozemních komunikacích nejen neznačené tabákové výrobky, ale také bezmála 2 400 gramů omamně psychotropních látek. Největším záchytem bylo zajištění více než 2 kg metamfetaminu, známého jako pervitin. Toto zboží pašoval řidič v dodávce v krabici ukryté mezi větráky. Hodnota drogy by na černém trhu dosáhla více než 2 milionů korun.

Velmi dobrých výsledků dosáhli karlovarští celníci také při výběru nedoplatků v terénu. V roce 2023 vybrali při kontrolách na pozemních komunikacích od dlužníků více než 555 tisíc korun. 

V neposlední řadě vykonávali kontroly zpoplatněných komunikací, přičemž ve více než 800 případech zjistili různá porušení a udělili pokuty převyšující jeden milion korun. Dále v terénu provedli více než 70 kontrol v součinnosti s ostatními orgány, ať už se jednalo o Finanční úřad v Karlových Varech, Krajskou veterinární správu, či Policii ČR. 

Zdroj: Celní správa


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy