Karlovarský kraj: Stipendia pomůžou k návratu mladých lékařů do kraje

Rada Karlovarského kraje během svého prvního červnového zasedání schválila poskytnutí stipendií dalším studentům lékařských fakult v oborech všeobecné a zubní lékařství. Na finanční příspěvek ve výši 150 000 korun ročně dosáhne 6 nových žadatelů. Cílem vyhlášeného programu je přimět absolventy lékařských fakult pocházejících z našeho kraje, aby se po studiu vrátili zpět do regionu a poskytovali zde potřebnou lékařskou péči.

dezinfekce

„V letošním roce došlo k výraznému navýšení stipendií a v celorepublikovém srovnání poskytujeme studentům lékařských fakult nejvyšší podporu. Od vyhlášení programu evidujeme velký zájem ze strany studentů, celkem jsme obdrželi 50 žádostí, z toho 14 od studentů oboru zubní lékařství. Je to velký příslib do budoucna, že lékařská péče, včetně té stomatologické, bude zajištěna v dostatečném rozsahu. Navíc lhůta pro podání elektronických žádostí vyprší 30. 6. 2023 v 16 hodin. Pro zájemce je tak příjem žádostí stále otevřený,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání, školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Jindřich Čermák. 

Vyplacená stipendia zavazují studenty k tomu, že po úspěšně dokončeném studiu začnou pracovat jako lékaři v Karlovarském kraji. Čím déle finanční podporu čerpali, tím více se zvyšuje délka jejich závazku. Záleží pak zcela na nich, zda budou působit v některém z místních zdravotnických zařízení, anebo si otevřou soukromou praxi. V případě, že dojde k porušení či nedodržení podmínek programu, budou muset celou částku, případně její poměrnou část, vrátit.  

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy