Karlovarský kraj: Celníci zajistili zboží v hodnotě téměř 17 milionů korun

Karlovarští celníci zajistili při kontrolách provozoven i tržnic za 1. pololetí letošního roku zboží v hodnotě bezmála 17 milionů korun. Jednalo se především o padělky, alkohol a cigarety.

dezinfekce

Příslušníci celní správy provádějí v rámci svých kompetencí mimo jiné kontroly zaměřené na ochranu vnitřního trhu a spotřebitele. Karlovarští celníci nejsou výjimkou a kontrolují skladování a prodej zboží nejen na tržnicích, ale i v kamenných provozovnách a prodejnách. Nejčastěji se při kontrolách setkávají s prodejem výrobků porušujících práva duševního vlastnictví, prodejem neznačených či nesprávně značených tabákových výrobků, nebo prodejem alkoholu bez dokladů. 

Během 1. pololetí letošního roku (od ledna do června) provedli celníci v karlovarském regionu více než 100 kontrol různých provozoven. Zajistili bezmála 3 000 kusů zboží porušující práva duševního vlastnictví, a to nejen textilu, obuvi, elektroniky či galanterního zboží, ale také například napodobeniny pracích prášků, WC bloků či rostlinných postřiků. Hodnota zboží, vyjádřená v cenách originálních výrobků, by činila více než 16 milionů korun.

Hlídky zaměřily svou pozornost také na prodej lihovin a tabákových výrobků. Kontrolovaly nejen značení alkoholu kontrolními páskami, ale také to, zda prodejci mají k těmto vybraným výrobkům doklady prokazující jejich zdanění a zda jsou tabákové výrobky správným způsobem značeny. Při kontrolách zajistily přes 2 300 lahví alkoholu, k němuž kontrolované osoby nepředložily doklady prokazující jejich zdanění v souladu s ustanovením zákona o spotřebních daních. Únik na spotřební dani by přesahoval 150 tisíc korun. 

V rámci kontrol prodeje tabákových výrobků zajistili karlovarští celníci více než 3 200 kusů cigaret, jež byly značeny neplatnou tabákovou nálepkou, či nebyly značeny vůbec. 

Zajištěné zboží bude zničeno pod celním dohledem a porušení subjektů budou celníci dále řešit ve správním a daňovém řízení.

Zdroj: Celní správa ČR


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy