Dnes začal platit zákaz prodeje HHC

Prodejci s konopnými výrobky v Česku nabízejí výrazné slevy na produkty obsahující hexahydrokanabinol (HHC) kvůli jeho dočasnému zákazu. Mají však alternativy a neobávají se krachu.

dezinfekce

Hexahydrokanabinol (HHC) je synteticky vyráběný z kanabidiolu (CBD) nebo tetrahydrokanabinolu (THC). V malých koncentracích mohou tyto látky obsahovat i konopí, včetně toho technického. Po požití se u člověka nezřídka dostavují pocity euforie a povzbuzení. Některým lidem, především dětem a mladistvým, však mohou způsobit zdravotní komplikace.

Expertní názory naznačují, že po úplném zákazu se na trhu začnou objevovat náhradní varianty HHC, které mohou mít silnější účinek a být potenciálně nebezpečnější. Zákaz by měl být dočasný a poté by měl trh fungovat regulovaně. Novela zákona o návykových látkách navrhuje prodej pouze zletilým ve specializovaných prodejnách a ne v automatech.

U prodejců bude dodržování zákazu kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která bude mít na starosti hlavně kontrolu potravin. Tedy třeba to, jestli se v prodejních automatech i v obchodech už opravdu nedají koupit gumoví medvídci a jiné cukrovinky s HHC.

Zákaz má být podle vlády jen dočasný do té doby, než zákonodárci schválí přísná pravidla jejich prodeje. To by mělo být do začátku příštího roku.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy