Chodov: Blíží se projekt Jehla, strážníci vyrazí na hřiště a pískoviště

Desítky nebezpečných injekčních stříkaček či jehel zlikvidují strážníci každý rok při kontrolách pískovišť a dětských hřišť. Na další monitoring se chystají právě v těchto dnech, kdy začíná dnes už pravidelný projekt s názvem Jehla.

dezinfekce

„Strážníci tento materiál sbírají v průběhu celého roku dle přijatých oznámení všímavých občanů, kterým není lhostejné zdraví ostatních. V posledních letech se projekt Jehla rozšířil po celé republice. Městské policie v rámci Karlovarského kraje letos zahajují projekt 28. března, kdy v tento den provedou kontrolu svých vytipovaných lokalit ve svých městech a obcích,“ uvedl dlouholetý preventista při chodovské městské policii Ladislav Staněk.

Riziko přichází s jarními dny

Nebezpečný materiál se na veřejných místech objevuje zpravidla s příchodem jarní sezóny, tedy v době, kdy se do ulic vrací problémové osoby. „Přednostně nás zajímají místa, kde se pohybují maminky s malými dětmi, parky, opuštěné lavičky a podobné lokality,“ upřesnil preventista.

V nejexponovanějším období podle něj strážníci bezpečně odstraní za pět dní až 14 kusů stříkaček, nalezený materiál poté končí ve spalovně. „Někdy se však hlídka vrací s prázdnou, i to se stává,“ poznamenal Ladislav Staněk.

A jak se zachovat, pokud na podezřelý předmět narazíte?  „V první řadě na něj nesahat, nechat ho na místě, nenosit ho k nám na služebnu, ale oznámit nám to,“ radí preventista s tím, že řada lidí nález sice zaregistruje, ale už neoznámí a situaci pak řeší na sociálních sítích.

Chodovská městská policie má propracovaný program prevence, se kterým navštěvuje všechna školská zařízení. K osvětě využívají strážníci také městské sociální sítě a web. „V rámci přednášek se školáci o tomto typu nebezpečí dozví,“ uzavřel Ladislav Staněk.

Zdroj: Město Chodov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy