Cheb: Lávka do Hájů bude uzavřená několik měsíců (TV Západ)

Města po celé republice po zřícení lávky uzavírají řadu lávek a mostů. Na již dříve uzavřené lávce v Mostově probíhají opravy. Aktuálně je od 23. ledna uzavřena lávka v Chebu, která vede do městské čtvrti Háje.

dezinfekce

„Podle techniků z odboru správy majetku by lávka měla sloužit až do roku 2019, jak uvádí revizní zpráva z konce roku 2016, 2017, apod.. Ale v loňském roce, v prosinci, kdy byla dělána poslední revize, jsme minulý týden dostali revizní zprávu a došlo k doporučení – k okamžitému uzavření lávky do Hájů. Jak jsem říkal, asi je to následkem spadlých lávek, jako např. Libeňský most se zavřel v Praze, takto si to dáváme nějakým způsobem do souvislostí,“ popsal starosta Chebu Zdeněk Hrkal.

Lávku mělo město v plánu kompletně opravit v roce 2019, do té doby měla vydržet. Okamžité uzavření lávky od 23. ledna si ale vyžádá provizorní řešení. 

„Projekt na novou lávku bude zřejmě stát okolo milionu. Nová lávka bude stát asi řádově okolo 10 milionů. To je počítáno – milion na projekt v letošním roce a s 10 miliony se musí počítat v rozpočtu na rok 2019. Jsem rád, že se v letošním roce udělal nový rozpočet, kde nám zbylo několik desítek milionů, protože už je tady situace, kdy musíme řešit krizovou situaci. Znamená to, že projekt na dočasnou opravu lávky bude stát okolo 270 tisíc. Předpokládám, že stejnou částku budeme muset vynaložit i na dočasnou opravu. Tzn., že jsme někde okolo půl milionu. Kdyby ten stávají rozpočet zůstal tak, jak byl, tak tam žádná rezerva nebyla. Jako kdybychom něco takového tušili, nerad to říkám, ale máme z čeho čerpat,“ spojil situaci s novým rozpočtem Hrkal.

Uzavření lávky zkomplikuje život lidem na několik měsíců.

„V první řadě firma, která bude provádět projektovou dokumentaci s veškerými možnými statickými výpočty atd., si dala termín měsíc a půl na projekt. Oprava samotné lávky by neměla být náročná. Podle informací, které mám, by potom řádově během několika dnů mělo dojít ke zpevnění stávající části lávky. Tzn., že se nebude opravovat celá, opraví se pouze části, které jsou zkorodované a které je nutné opravit tak, aby mohla být lávka dočasně používána než se udělá lávka nová,“ dodal Hrkal.

Otevřít by se tedy mohla lávka v druhé polovině dubna. Do té doby je k dispozici pouze most  v ulici Osvobození. Vedení města navíc reaguje zahájením příprav zpracování projektových dokumentací na revize dalších mostů ve městě. Prioritně na most přes trať mezi ulicemi Osvobození a Zemědělská tak, aby se v rámci rekonstrukce ulice Zemědělská případně mohla opravit jeho mostovka. Následně „Americký“ most přes řeku Ohři mezi ulicemi Kamenná a Havlíčkova, aby mohlo dojít k případné opravě v rámci plánované celkové rekonstrukci ulice Havlíčkova. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy