Cheb bude opět hostit přehlídku Divadlo jednoho herce

Západočeské divadlo v Chebu bude opět po dvou letech hostit nejstarší setkání sólových projektů v České republice, XXII. ročník přehlídky Divadlo jednoho herce. Konat se bude od 5. do 8. října 2023.

dezinfekce

Výběr inscenací je i tentokrát postaven na silných osobních výpovědích jedince s výrazným autorským vkladem. Festival nabídne na obou scénách Západočeského divadla 12 inscenací českých i světových herců či performerů v široké škále žánrového zpracování od činohry přes pohybovou performanci, výtvarné divadlo či klauniádu až po nepojmenovatelný mix jevištních prostředků. 

Zahraniční hosté jsou tentokrát čtyři: Jana Wernerová z košického Divadla Na Peróně přiveze křehký imaginativní příběh osamělé ženy v psychiatrické léčebně Dívka z mořského dna. Po šesti letech se na přehlídku vrací Claude Cordier z francouzského spolku La Compagnie Choc Trio, tentokrát se zbrusu novou hravou multimediální variací na Kandinského výtvarné dílo s návem Preludium v jasně modré, která byla nominována na prestižní cenu Prix Moliere v kategorii divadla pro mládež. Maďarská performerka Rita Góbi přiveze pohybový dialog mezi stářím a mládím Dva metry čtvereční. Izraelka Netta Yaschin ve své one woman show Sabra – matka dcerou v nové zemi odvypráví příběh, odehrávající se během přistěhovalecké vlny ze Sovětského svazu do Izraele během 70. let minulého století.

Opakujícím se tématem letošního výběru jsou tentokrát lidská práva pošlapávaná v nelidských režimech, kterých se dotýká hned úvodní představení Cikánský boxer o sportovní hvězdě Německa 30. let, zavražděné nacisty, nebo Jedu do Magadanu: nevěř, neboj se a nepros podle deníku běloruského disidenta a anarchisty, obojí v podání brněnských herců, v prvním případě Filipa Tellera, ve druhém pak Marka Kristiána Hochmana.

Specialista na one man show Pavol Seriš přiveze svůj komediální koktejl skečů DADA revue, s nímž se objevil v širších nominacích na letošní ceny Thálie, ašská rodačka Miřenka Čechová odehraje scénický multimediální projekt, vycházející z jejího knižního bestselleru Baletky. 

Domácí chebský soubor zastupuje David Beneš s autorskou výpravou na nejvyšší horu světa Everest a stálý host Západočeského divadla Hanny Firla, který předvede svou schopnost Improvizace.

Nejmenším divákům je určena pohádka s ekologickým přesahem podle Astrid Lindgrenové Ronja, dcera loupežníka a dynamický příběh zvířecích hrdinů Cirkusárium. 

Podrobný program festivalu najdete na plakátech na tradičních výlepových místech ve městě nebo na stránkách www.divadlocheb.cz/divadlo-jednoho-herce-2023.

Martina Pokorná, dramaturgyně Západočeského divadla v Chebu

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy