Tipy na výlety na Karlovarsku

4

Chystáte se na ozdravný pobyt v tamních lázních a chtěli byste využít příležitosti k navštívení dalších koutů Karlovarského kraje? Nebo byste s ratolestmi rádi na jeden den vyrazili poznávat krásy západních Čech? Přinášíme několik tipů, kam se na Karlovarsku vydat za dobrodružstvím.

Dalo by se říct, že v Karlovarském kraji vám nic scházet nebude – naleznete tam odpočinek a rehabilitaci, architektonické i přírodní krásy, bohatou historii, kulturní vyžití a jako sportovci také spoustu aktivit pro zaznamenání pomocí chytrých hodinek

Aktivní dovolená s regenerací v lázních

Každý atlet potřebuje také čas k regeneraci a relaxu. Ty jsou na Karlovarsku k dispozici na každém rohu. Kde se však dá sportovně vyžít? Pokud vás příliš nenadchnou poznávací túry po přírodních rezervacích či cyklistická dobrodružství (nejen) po trase EuroVelo, možná vás zláká karlovarský Mattoni půlmaraton nebo část série RunTour. Jestliže jste příznivci paddleboardingu, rozhodně byste měli zavítat na jesenickou přehradu u Chebu.

Český Yellowstone i nejmladší sopka

Nač by člověk jezdil do Spojených států, když yellowstonský park má hned za humny? Tak se totiž říká národní přírodní rezervaci Soos poblíž Františkových Lázní, kterou vede stejnojmenná naučná stezka. Zhruba dvacet kilometrů jižněji se v Českém lese nachází nejmladší česká sopka, nesoucí název Železná hůrka. Silnička, po níž je přístupná, je zároveň úsekem evropské cyklotrasy EV13 v rámci sítě EuroVelo. Pokud tedy plánujete cyklopouť, rozhodně tyto přírodní památky nevynechejte.

Za historií na hrady a zámky

Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, celý kraj má velmi bohatou historii, což dosvědčuje mnoho hradů, zámků, zřícenin nebo například klášterů. Po stopách Přemyslovců a Karla IV. se můžete vydat například na goticko-románský hrad Loket, za husity na hrad Cheb, knížete Metternicha poznáte blíže na zámku Kynžvart a o relikviáři svatého Maura se dozvíte v Bečově nad Teplou

Lázeňská města plná osobností

Karlovy Vary jsou dnes proslulé díky mezinárodnímu filmovému festivalu, který se v nich každoročně koná. Hvězdy stříbrného plátna a jejich fanoušci tam ale nejezdí pouze za kulturním vyžitím, nýbrž i za relaxem a ozdravnými termálními prameny. Osobnosti do takzvaného „lázeňského trojúhelníku“ mířily od nepaměti. Například operní skladatel Richard Wagner či spisovatel Johann Wolfgang Goethe rádi navštěvovali Mariánské Lázně, skladatel Ludwig van Beethoven si kromě Karlových Varů oblíbil i Františkovy Lázně, kam se ráda vypravila také Božena Němcová nebo Franz Kafka. To Karlovy Vary v minulosti hostily větší jména, například ruského cara Petra I. Velikého nebo prvního německého kancléře Otto von Bismarcka. 

A kam povedou vaše kroky?

Zdroj foto: Animaflora PicsStock / Shutterstock.com



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář