Jak si zajistit ideální teplotu ke spánku i v tropickém počasí?

5

kvalitní spánek, dobrý spánek, rady


Kvalitní spánek určuje to, jaký budeme mít celý následující den. Nevyspalost je jednou z velmi častých příčin nehod i špatné nálady. Ale jak se dobře vyspat, když i noční teploty přesahují 20 °C?

Jaká je ideální teplota pro spánek a jak ho teplota ovlivňuje?

Naprosto ideální teplotou ke spánku je 18,3 °C. Samozřejmě jedná se o individuální záležitost. Někomu vyhovuje ještě o kousek chladnější ložnice, někomu naopak teplejší, ale obecně platí, že by teplota v pokoji, ve kterém se chcete dobře vypsat, neměla přesáhnout 19,5 °C

Teplota má vliv na náš cirkadiánní rytmus. Tělesná teplota se právě k večeru přirozeně snižuje a dává tak tělu signál, že je čas ke spánku. Příliš vytopená ložnice dává tělu opačný signál a co hůř.

Když se večer potíme, lepí se nám peřina i prostěradlo na tělo a celkově se prostě necítíme dobře, je jasné, že spánek nijak slavný nebude. Ale co s tím, když je venkovní teplota neúprosná?

Jak udržet ložnici co nejchladnější?

Fyzické vyčerpání a neschopnost usnout. Právě to jsou dva nejhorší výsledky příliš rozpálené ložnice. 

Co s tím?

Samozřejmě byste měli v ložnici pravidelně větrat, ale pouze v brzkých ranních a pozdních večerních hodinách. Zkrátka v čase, kdy do ložnici ochladíte a nepustíte do ní naopak ještě více tepla. 

Přes den se vyplatí mít zatažené zatemňovací závěsy, které ložnici od venkovního vedra izolují.

Ve dnech, kdy přesahují teploty 30 °C, je vhodné zapomenout na celoroční přikrývku a pořídit si peřinu určenou přímo na letní měsíce, která vás bude večer příjemně chladit. A samozřejmě je vhodné sáhnout také po vhodném materiálu povlečení, který nezadržuje teplo. Nejvhodnější volbou je například bavlněný satén nebo mako jersey.

Další možností, jak ložnici zchladit, je samozřejmě větrák nebo v lepším případě klimatizace. Šum větráku současně může působit při usínání také velmi uklidňujícím dojmem, který vám pomůže „zabrat”.

V tropických dnech, které nás budou ještě chvíli doprovázet, je fungování přes den těžké už samo o sobě. Proto je kvalitní spánek ještě o kousek důležitější než jindy. Proto je důležité pro něj udělat skutečně maximum a my doufáme, že vám naše tipy alespoň trošku s ochlazením ložnice pomohou. 

Foto: pixabay.com

komerční sdělení



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář