Sportovci chtějí pomoci dobré věci

Dárcovství krve je činnost, která skutečně pomáhá zachránit lidské životy. Darování krve totiž pomáhá všem, kterým se nedostává krve vlastní. A to se může stát každému z nás.

dezinfekce

Chebsko se začíná potýkat s velkým problémem. Transfuzní oddělení v Chebu hlásí nedostatek dárců této životně důležité tekutiny.

„Dárci nám stárnou,“ informovala stručně, ale výstižně lékařka Miloslava Janoušková, která se sešla se zástupci chebských sportovních oddílů.

Na tuto informativní schůzku dorazili nejen sportovci, ale také starosta města Zdeněk Hrkal i sportovec a lékař Ilja Horník.

Podle informací tiskového mluvčího Karlovarské krajské nemocnice Vladislava Podrackého je situace daleko vážnější v Chebu, než v jiných krajských městech.

„My potřebujeme dárce mladé, zdravé a silné. Těmito atributy disponují především mladí sportovci. Proto chceme pomoct dobré věci, a jak jinak, než příkladem,“ uvedl Horník.

Starosta města Zdeněk Hrkal, coby dlouholetý pedagog připomněl, že osvěta dárcovství krve téměř vymizela ze školských osnov. A to je velká chyba. Protože studenti středních škol navštěvující třetí a čtvrté ročníky jsou již potencionální vhodní dárci.

Přítomní se nakonec shodli, že v nejbližších měsících vytipují vhodné sportovce, rozšíří potřebné informace a ve spolupráci s transfuzním oddělením uspořádají první „Sportovní kýbl krve.“

„Město Cheb je tomuto projektu velmi nakloněno a díky městským médiím budeme tuto aktivitu propagovat. Byl bych velmi rád, aby se dárcovství krve opět dostalo do podvědomí občanů a podařilo se znovu nastartovat tuto životně potřebnou činnost,“ doplnil starosta města.

V případě dotazů se můžete obracet na MUDr. Miloslavu Janouškovou, lékařku Transfuzního oddělení nemocnice v Karlových Varech, tel. č. 354 225 459, 724 080 865, nebo e-mail: miloslava.janouskova@kkn.cz.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy