Sokolov: Letošní film tematizuje konce

V sokolovském Městském domě kultury se 13. až 15. října 2017 znovu uskuteční 16. ročník festivalu Film Sokolov. Každý rok festival zastřešuje jedno ústřední téma, v letošním roce jím je Konec.

dezinfekce

Filmoví dramaturgové a pořadatelé se na něj dívají z mnoha úhlů, a tak připravili pro návštěvníky pestrý filmový program. Film Sokolov je pro všechny návštěvníky jako obvykle zcela zdarma.

Páteční festivalový den se mohou návštěvníci těšit na zahajovací film Spousta dětí, opice a zámek (Lots of Kids, a Monkey and a Castle, 2017), karlovarskofestivalovou perlu, která čiší absurdností a tajemností, nebo na večerní projekci filmu Jízda (1994) z 35 mm kopie. Sobotní program zaujme projekcí velkolepého muzikálu Zrodila se hvězda (A Star Is Born, 1954), plného spektakulárních hudebních čísel o kráse života v iluzi a touze po tom, být hvězdou. Z nedělního programu bychom rádi upozornili na tradiční výlet po okolí Sokolova s panem Vladimírem Bružeňákem a nebo na výstavu pohřebních uren, kterou můžete ale navštívit po celé trvání festivalu.

V přednáškovém programu se bude Hana Prokšová věnovat „Konci češtiny v Čechách?“ a tomu, zda už je s naší mateřštinou amen. Petr Szczepanik, stěžejní persona studií filmové vědy na FF UK, poodhalí Filmové konce filmu. Přednáška si z různých projevů reflexivity a auto tematičnosti vybere ty, které prorokují, alegorizují či oplakávají konec kinematografie jako konec jedné éry – konec, který v sobě zároveň skrývá zárodek něčeho nového, ať už je to období úpadku vizuality, nebo jiné, radikálnější umění.

„Happy end. Vyústění. Katarze. Jestli je něco společné všem filmům, je to konec. A nejen jim. Končí filmy, končí cesty, končí vztahy, končí životy. Závěrečné titulky, návraty, rozchody, smrt. Žádný příběh není nekonečný, jen některé se mohou znova opakovat v nekonečném cyklení a lidské nepoučitelnosti. Ale na konci tunelu bliká jedno klišé: po každém konci totiž přijde začátek něčeho nového. Konce, ať už ty happy, nebo ne-happy, jsou vlastně přerodem nutným pro začátek toho, co má přijít. Lepšího, horšího, stejného, jiného, ale hlavně nového. A proto je potřeba přijímat nejenom začátky, ale i konce jako to, co hýbe našimi životy kupředu a nenechává nás navěky čekat uprostřed zápletky,“ říká Hana Prokšová, ředitelka Filmu Sokolov, a zdůvodňuje tak výběr letošního tématu.

Program:
Pátek

16.30 Slovo (Ordet) režie: Carl Theodor Dreyer; Dánsko; 1955; 126 min
19.00 Slavnostní zahájení
20.00 Spousta dětí, opice a zámek (Muchos hijos, un mono y un castillo) režie: Gustavo Salmerón; Španělsko; 2017; 90 min
22.00 Jízda režie: Jan Svěrák; Česká republika; 1994; 90 min
Od 23:00 večírek s DJ Deleuze v Maska Pub

Sobota
10.00 Tři přání, režie: Ján Kadár a Elmar Klos; ČSSR; 1958; 96 min
12.00 Přednáška - Hana Prokšová: Konec češtiny v Čechách?
14.00 Happy End režie: Jan Saska; Česká republika; 2015; 6 min
           Pandy režie: Matúš Vizár; Slovensko, Česká republika; 2015; 12 min
           Návrat do Adriaportu režie: Adéla Babanová; Česká republika; 2013; 13 min
15.30 Přednáška - Petr Szczepanik: Filmové konce filmu
17.00 Na věčnost (Into Eternity) režie: Michael Madsen; Dánsko; 2010; 75 min
19.00 Zrodila se hvězda (A Star Is Born) režie: George Cukor; USA; 1954; 154 min
21.00 Zásah! (finálně rozvratný teambuilding ve foyer MDK)
22.22 MC Matheus a smuteční KAR v Masce, oblékněte se laskavě důstojně

Neděle
10.00 Tradiční výlet po okolí s Vladimírem Bružeňákem
Výstava pohřebních uren – po celé trvání festivalu

Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy