Sokolov: Chceme zrušit doplatek na bydlení. Řeklo vedení kraje na bezpečnostní konferenci

V úterý 26. září 2017 se v Sokolově uskutečnilo diskusní fórum na téma obrana a bezpečnost. Ve spolupráci s Karlovarským krajem je uspořádal národní institut, který se problematikou zabývá.

dezinfekce

O tom, že v rámci projektu Road Show 2017 proběhne diskuse o bezpečnosti jsme vás informovali zde.

Panelové diskuse se zúčastnily dvě desítky představitelů samosprávy, záchranných složek, armády i poslanecké sněmovny s přibližně 150 zástupci odborné veřejnosti.

Tříhodinové diskusi předcházela přehlídka armádní a záchranářské techniky na nám. Budovatelů a v Hornickém domě. Od dopoledních hodin tady lidé mohli vidět nejmodernější zásahová vozidla hasičů a policie, včetně zdvihací plošiny, nebo improvizované  evakuační  středisko. Největší pozornost ovšem budil obří záchranářský pandur, jehož hodnota dosahuje jednoho sta milionů korun.

„Tento model je pro čtyři ležící, nebo osm sedících raněných, případně to lze samozřejmě kombinovat. Máme tady defibrilační přístroj, dva přístroje na umělou plicní ventilaci, dvě desetilitrové kyslíkové lahve, imobilizační prostředky, vakuové dlahy a nosítka, vyprošťovací vestu, a to všechno doplňuje zdravotnický batoh s potřebným materiálem,“ popsal vybavení stroje rotmistr Jiří Vlček. Veřejnost měla o expozici velký zájem, zůstala tady do podvečerních hodin.    

Od 17 hodin ale probíhala plánovaná debata v městském divadle, kterou řídil moderátor Jakub Železný. Národní institut a místní samospráva vybraly do panelu několik zásadních témat, která se týkají právě Karlovarského kraje. Úvodního slova se ujala hejtmanka Jana Vildumetzová, která mimo jiné poukázala na potřeby rozšíření středoškolského i vysokoškolského vzdělávání v branné oblasti, nebo vybudování pobočky armády v kraji.

„Naše hranice s Německem je dlouhá přes 200 kilometrů a domníváme se, že by se armáda měla do regionu vrátit. V minulosti tu bylo 20 tisíc vojáků, už jednáme s ministerstvem obrany,“ řekla hejtmanka.

Dále na ni navázal Petr Kubis, který prozradil, že vedení kraje bude prosazovat změnu v zákoně o sociálním bydlení.

„Zdánlivě to s bezpečností nesouvisí, ale opak je pravdou. Sociální byznys v kraji bují a nám se sem stahují nepřizpůsobiví delikventi, kteří nemají motivaci pracovat. Ještě to probereme s kolegy v zastupitelstvu, ale naším cílem je zrušit doplatek na bydlení, který nehorázným způsobem zneužívají obchodníci s chudobou,“ řekl náměstek hejtmanky s tím, že dokument připravili společně s úředníky úřadů práce a po podzimních volbách jej chtějí předložit nově ustanovené sněmovně.

Pokud by souhlasily všechny poslanecké kluby, mohla by novela projít v prvním čtení.

„Stížností obyvatel pochopitelně přibývá, problémy to nese nejen v občanském soužití, ale i ve školách. Doufám, jako starosta Sokolova i zastupitel Karlovarského kraje, že se podaří novelu prosadit," ujal se slova Jan Picka.    

Hovořilo se také o záchranné výchově, zabezpečení škol proti útokům zvenku, informování obyvatel o mimořádných událostech velkého rozsahu a dalších tématech. Karlovarský kraj byl pátým regionem, kde se odborný bezpečnostní panel odehrál. Národní institut má v plánu objet všechny kraje v republice. Hlavním cílem putovních debat je vyhledat a pojmenovat aktuální potřeby jednotlivých lokalit a zahájit případné legislativní a jiné kroky. 


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy