Region: Na stipendia jde skoro 1,8 milionu korun, kraj chce změny (TV Západ)

Karlovarský kraj poskytuje stovkám studentů stipendia. Jednak prospěchová, ale také motivační. Podmínky pro jejich získání chce kraj postupně změnit a lépe diferencovat.

dezinfekce

„My jsme dnes schválili stipendia za první pololetí školního roku 2017/2018 s tím, že tato pravidla pro poskytování stipendií schválila již předchozí Rada Karlovarského kraje. Neztotožňujeme se s tím, aby to mělo ten efekt, protože tam jsou jak motivační stipendia, tak prospěchová stipendia. Myslíme si, že by se ty obory, kterým se stipendia dávají, měly aktualizovat, že by se k tomuto dokumentu měla vyjadřovat krajská tripartita. Tzn. zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů, protože oni nejlépe vědí, které obory jsou natolik žádané, potřebné. Pravdou je, že dnes jich je již více. Ale opravdu bychom se nad tou strukturou, nad těmi pravidly, měli nějakým způsobem zamyslet, protože kraj tam vynakládá částku, za to jedno pololetí je to zhruba 1 milion 800 tisíc korun. Chceme, aby studenti studovali na našich středních školách, ale když tu střední školu dokončí, tak bychom je chtěli mít i nějak zavázané, aby na pracovní místo truhláře, zedníka, nastoupili. A to v současné době, i když celé čtyři roky to stipendium dostává, tak to není ničím vázané a on na to pracovní místo nastoupit nemusí. Dnes jsme s Radou Karlovarského kraje uložili vedoucí odboru školství, že návrh přepracovaných pravidel chceme předložit do 30. dubna s tím, že nová pravidla budou projednána na krajské tripartitě a zároveň i ve Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost,“ přiblížila hlavní výtky systému hejtmanka kraje Jana Vildumetzová.

Zavedení změn nebude jednoduché, ve hledání shody je řada proměnných. Pokud někdo nastoupil za určitých podmínek, je vhodné aby byly garantovány po celou dobu studia. Dalším hlediskem je například vzdálenost při dojíždění do školy.

„O tom jsem přesvědčena a dnes jsem to i vznesla na Radě Karlovarského kraje, že právě pokud někdo např. studuje Střední zdravotní školu v Karlových Varech a dojíždí z Aše, tak dostává úplně stejnou částku v rámci stipendia jako student, který do Karlových Varů nedojíždí, a že by to také mohlo být nějakým způsobem v těch pravidlech zohledněné a že studenti, kteří dojíždí, tak by stipendium mohli dostat daleko vyšší,“ přiblížila hejtmanka.

Dalším sporným momentem je poměr prospěchových a motivačních stipendií.

„Myslím si, že to není nastavené správně. Dnes dáváme prakticky v rámci motivačního stipendia finanční prostředky za to, že student vůbec chodí do školy, protože on motivační stipendium dostane za řádnou docházku. Myslím si, že daleko větší váhu má prospěchové stipendium, ale jak je vidět, tak z té částky 1 milion 800 tisíc korun jde na to prospěchové pouze 250 tisíc korun. Opravdu, myslím si, že pravidla byla nějak nastavena, ale musíme se na to podívat, aby to mělo efektivitu a aby to přinášelo, co přinést má,“ dodala Vildumetzová.

Obory spadající pod možnost motivačního stipendia jsou - Zdravotnický asistent, Nástrojař, Elektrotechnik, Strojař, Lesní mechanizátor, Truhlář, Pekař, Dřevařská výroba, Aplikovaná chemie, Výrobce a dekoratér keramiky, Sklář, Zedník, Obráběč kovů, Strojní mechanik a Stavebník. Z celkem 1292 studentů v kraji pobírá 754 motivační stipendium a 269 stipendium prospěchové. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy